Doorgaan naar artikel

Meelwormeiwit heeft hetzelfde effect als melkeiwit

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: Canva

Foto: Canva

Het eten van insecteneiwit heeft bij mensen hetzelfde effect als melkeiwit. Dat blijkt uit onderzoek van Maastricht University.

Beide eiwitten hebben hetzelfde effect op spijsvertering, opname en het vermogen om de spierproductie te stimuleren. Meelwormen bevatten net als melkeiwit alle negen essentiële aminozuren en worden efficiënt verteerd in het menselijk lichaam. Volgens de onderzoekers tonen de resultaten van het onderzoek aan dat insecten een haalbare, hoogwaardige eiwitbron voor menselijke consumptie kunnen zijn.

Shake met meelworm- of melkeiwit

In het onderzoek kregen personen een shake met meelworm- of melkeiwit. De aminozuren in de eiwitten werden chemisch gemarkeerd, waardoor de onderzoekers konden zien waar in het lichaam de eiwitten terechtkwamen. Zowel in rust als bij herstel van inspanning zorgden beide eiwitten voor duidelijke spieropbouw.

Belagrijke eiwitbron

“Samen met de extra voordelen van insecten die grote hoeveelheden micronutriënten en antioxidanten bevatten, bieden onze gegevens een sterke stimulans om insecten in het westerse dieet op te nemen. De consumptie van insecten is al gebruikelijk voor meer dan 2 miljard mensen wereldwijd, voornamelijk in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Het zal interessant zijn om te zien dat insecten en van insecten afgeleide eiwitten een belangrijke eiwitbron worden in onze toekomstige voedselvoorziening”, zo stellen de onderzoekers.

Het Nederlandse insectenbedrijf Protifarm, dat onlangs werd overgenomen door het Franse Ynsect, leverde de meelwormen voor het onderzoek.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin