Doorgaan naar artikel

Meer aanbod en minder vraag op varkensmarkt

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Niet menselijks is ook de varkenshouder vreemd. Waar de consument in de supermarkt producten hamstert, doen varkenshouders het tegenovergestelde: varkens worden momenteel massaal aangeboden.

Logisch, want met sterk dalende prijzen brengt alles wat deze week gaat meer op dan volgende week. Slachterijen krijgen daarom heel ruime aanvoer. Zoveel dat ze niet of nauwelijks meer bijkopen op de vrije markt. Voor de Duitse ISN een reden om zijn internetbeurs Teleporc tijdelijk uit de lucht te halen.

Afzet verslechtert

En waar het aanbod stijgt, neemt de vraag af. Slachterijen draaien nog altijd volgens plan, maar de bandsnelheid is lager omdat ze moeten schuiven met personeel omdat het ziekteverzuim wel hoger is dan normaal of striktere hygiëneprotocollen extra verliestijd opleveren. Slachterijen kunnen daardoor 10 tot 12% minder dieren verwerken.

Ook de afzet verslechtert. Vooral de export naar Italië verloopt steeds stroever. Deels door transportproblemen; chauffeurs willen het risico niet lopen ziek te worden of niet terug te kunnen keren als de grenzen sluiten. Maar ook kampen Italiaanse verwerkers met personeelsproblemen of om financiële redenen. Daardoor moeten meer hammen hier worden uitgebeend en als losse onderdelen (duurder) worden verkocht.

Toenemende prijsdruk

Dit alles zorgt voor toenemende prijsdruk. Daarbij is het een opsteker dat de Duitse markt deze week minder hard inklapt dan vooraf werd voorspeld. Zowel producentenorganisatie VEZG als de grote slachterijen zetten hun varkensprijs deze week op € 1,89 per kilo geslacht gewicht. Dat betekent voor de Vereinigungspreis een verlaging van € 0,07 per kilo, waar de slachterijnoteringen € 0,04 lager uitvallen.

Het nieuwe evenwicht ligt op een hoger niveau dan vooraf werd verwacht. Het ronde getal € 1,85 of zelfs een verlaging naar € 1,83 per kilo werden genoemd als opties. Het grote aanbod van slachtvarkens en aan de andere kant de steeds lastiger wordende afzet wakkerden de verwachting voor dergelijke grote stappen omlaag aan.

Teleporc weggevallen

Ook het wegvallen van internetbeurs Teleporc voedde het gevoel dat er een stevige verlaging in de lucht hing. De sluit digitale spotmarkt voor slachtvarkens dinsdag gebeurde namelijk niet uit weelde. De vraag vanuit slachterijen was zover weggevallen dat er volgens varkensvakbond ISN geen reële verkoopprijs meer bereikt kon worden.

In Nederland daalden de meeste noteringen met een dubbeltje. Dat bracht de DCA Beursprijs op € 1,82, Vion op € 1,98 (€ 1,817 ex btw) en Compaxo op € 1,74 per kilo. Van Rooi Meat verlaagde € 0,09 naar € 1,75 per kilo geslacht gewicht.

Groei aanbod is tijdelijk

Hoewel de stemming volgens handelaren momenteel erg bedrukt is, kan het nog altijd een heel goed varkensjaar worden. De groei in het aanbod is tijdelijk. Niet alleen omdat door paniekverkopen nu varkens tegen steeds lagere gewichten worden aangeboden en de sector daarmee levering naar voren haalt die in opvolgende weken niet meer komt, ook verwachten handelaren integraal nog wat teruggang in het aanbod. Varkens die over 2 tot 3 weken geleverd worden zijn de duurste biggen die voor de kerst zijn opgelegd. Ze waren zo duur omdat toen de beschikbare plaatsen niet konden worden gevuld.

Daarnaast blijft er volgens slachterijen een tekort aan dierlijk eiwit in wereld, vooral in Azië. De marktsituatie in China verbetert en zodra de export weer op stoom is, draagt dat significant bij aan marktherstel. Maar op korte termijn bepaalt prijsdruk nog het beeld.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin