Meer aanbod uit Rusland, gasprijs daalt

De Europese gasprijs ging vorige week woensdag omlaag naar ruim 86 cent, na berichten dat de Duitse goedkeuring voor het gebruik van de gaspijplijn Nord Stream 2 dichterbij is gekomen. - Foto: Canva
De Europese gasprijs ging vorige week woensdag omlaag naar ruim 86 cent, na berichten dat de Duitse goedkeuring voor het gebruik van de gaspijplijn Nord Stream 2 dichterbij is gekomen. - Foto: Canva

De aankondiging van extra Russisch gas per 8 november zorgt wederom voor heftige beweging op de energiemarkten.

In de ochtend van dinsdag 2 november kon gas voor het eerste kwartaal van 2022 worden ingekocht voor 61 cent, een derde lager dan vorige week, toen de prijs nog 90 cent was.

De Europese gasprijs ging vorige week woensdag omlaag naar ruim 86 cent, na berichten dat de Duitse goedkeuring voor het gebruik van de gaspijplijn Nord Stream 2 dichterbij is gekomen en meer Russisch gas via een andere pijpleiding wordt vervoerd naar Duitsland. Aan het begin van deze maand piekte de Europese gasprijs nog op ruim 160 cent.

Het Noorse staatsbedrijf voor olie en gas Equinor gaat zijn gasleveringen aan Europa verhogen om zo te kunnen voldoen aan de grote vraag. Dat zei topman Anders Opedal van Equinor, dat vroeger bekend was onder de naam Statoil.

Het bedrijf zegt dat gas dat eerder met een bepaalde techniek werd gebruikt om de olieproductie van een olieveld te vergroten, nu geƫxporteerd zal worden. Ook gaat het concern de gasproductie verhogen, onder meer bij het enorme Troll-veld voor de Noorse kust. Momenteel exporteert Noorwegen meer dan 320 miljoen kubieke meter aardgas per dag naar Europa.

Opedal stelt dat Equinor een belangrijke rol speelt als betrouwbare energieleverancier aan Europa.

Elektriciteit daalt voorzichtig mee

De prijs van elektriciteit is een eindje met de gasprijs meegedaald, al is de vaart van die daling iets bescheidener. Datzelfde geldt trouwens voor de prijzen voor gas dat in de komende kalenderjaren wordt afgenomen. Daar is de daling zelfs maar marginaal.

Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten, waaronder Rusland, lijken niet van plan de olieproductie nog sterker te gaan vergroten ondanks druk van grote landen om meer op te pompen om zo de hoge prijzen tegen te gaan. OPEC-leden Koeweit, Irak en Angola hebben gezegd vast te willen houden aan de geleidelijke maandelijkse productieverhoging met 400.000 vaten per dag.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer overBeheer