Meer aardappelen naar vlokken

13-12-2019 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Aardappelen liggen zeer divers in de schuur.

Een deel is normaal gerooid voor de regen. Ook een gedeelte aardappelen is daarna tussen de buien door gedaan en soms met temperaturen onder 8 graden zit daar toch wat rooibeschadiging en blauw in. Er worden aardappelen uit de cel gehaald die niet meer goed bakken en dus niet de verwerking voor frites in kunnen. Deze worden afgezet in de vlokken. Het aanbod vlokken wordt wat groter en daardoor daalt de notering vlokken met een onderwatergewicht groter dan 360 gram deze week naar € 7 tot € 9 per 100 kilo. De notering ligt overigens stukken hoger dan twee jaar geleden. Toen werd in dezelfde periode zo’n € 8 lager genoteerd.

Vaste marktstemming

Verder is de aardappelmarkt zeer vast. Het is elk jaar rond deze tijd wat rustiger. Fabrieken hebben rond de feestdagen de zaken wel geregeld en de noteringen blijven deze week dan ook vrijwel gelijk. Voor frites categorie 1 werd stabiel genoteerd op € 13 tot € 15 per 100 kilo door PotatoNL. Voor frites categorie 2 werd € 0,63 hoger genoteerd op € 16 tot € 18 per 100 kilo. Dat deze notering iets hoger was had voornamelijk te maken met dat de voorgaande week de bovenkant van de notering iets zakte omdat er geen gedane zaken op € 18 waren gedaan. In de tweede week van december is dat wel weer het geval waardoor de notering weer is verhoogd.

Termijnmarkt omhoog

De ondertoon op de termijnmarkt in Leipzig is ook vast. De notering voor het aprilcontract 2020 maakt deze week stapjes omhoog. Op donderdag 12 december stond de notering op € 18,90 per 100 kilo. Dat is € 1 hoger dan een week eerder. In de eerste week van december werden gemiddeld 84 contracten per dag verhandeld. Deze week (maandag tot en met donderdag) zijn gemiddeld 118 contracten per dag verhandeld, wat aangeeft dat de spanning toeneemt op de termijnmarkt.

Prognose: stabiel tot opwaartse prijsdruk.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer