Meer Braziliaanse mais gunstig voor export

20-07 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Brazilië produceert naar verwachting 126 miljoen ton mais in het verkoopseizoen 2022-’23, volgens het buitenlandse agrarische bureau van het Amerikaanse landbouwministerie (FAS). De verwachte opbrengst ligt fors hoger dan de oogst in 2021-’22 toen een record van 116 miljoen ton mais werd geproduceerd.

Braziliaanse akkerbouwers zijn momenteel druk met het voltooien van de wintermaisoogst. De opbrengst van de wintermais is goed voor het grootste gedeelte van de jaarlijkse maisproductie van het Zuid-Amerikaanse land.

Als er meer mais komt, betekent dat ook een groter volume voor de export beschikbaar is. De FAS gaat uit dat 47 miljoen ton voor het huidige afzetseizoen beschikbaar is. Dat is 2,5 miljoen ton mais meer dan in 2021-’22 beschikbaar was voor de wereldafzetmarkt.

Extra mais gunstig

Extra mais op de wereldmarkt is gunstig, want door de oorlog in Oekraïne is de afzet, van de op drie na grootste graanexporteur in de wereld, stukken minder dan voorheen. De verwachting is dat Oekraïne dit seizoen 25 miljoen ton mais produceert. Tegen 42 miljoen ton mais vorig seizoen. Door de lagere productie en moeilijke transportmogelijkheden komt de export op slechts 9 miljoen ton uit. In seizoen 2021-’22 werd zo’n 24 miljoen ton mais vanuit Oekraïne afgezet.

De oorlog, lastige afzet en daarbij de geopolitieke onrust in de wereld maken dat de maisprijzen vanaf maart nog meer zijn gestegen.

Prijzen iets lager

Goede oogstverwachtingen maken dat de maisprijzen op een iets lager niveau staan dan de afgelopen maanden. Zo maakte het USDA begin deze week bekend dat 64% van de mais in een ‘goede tot uitstekende’ conditie verkeert. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar op peildatum 17 juli.

De noteringen voor mais reageren deze week voornamelijk op het weer. In Europa stijgt de maisprijs door het droge en warme weer. In onder andere Frankrijk en Duitsland zijn zorgen over de maisopbrengsten. In de Verenigde Staten wordt volgende week neerslag verwacht wat gunstig is en dat drukt de prijzen. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor mais daalde 19 juli naar 295 punten. Dat is alsnog 7% hoger dan een jaar geleden.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer