Over de gehele linie kozen minder internationale bedrijven voor een vestiging in Nederland, met name vanwege de coronacrisis. Foto: ANP
Het aantal buitenlandse agrifoodbedrijven dat een vestiging in Nederland heeft geopend, is vorig jaar toegenomen.
In 2020 waren er op het terrein van agrifood 28 projecten. Een jaar eerder waren dat er nog 20. Dat laat een woordvoerder van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) desgevraagd weten naar aanleiding van cijfers over buitenlandse vestigingen in Nederland.
Brexit en coronacrisis
Volgens de woordvoerder is agrifood één van de twee sectoren, naast consumentengoederen, die een stijging zag van het aantal vestigingen. Voor consumentengoederen heeft dat vooral te maken met de brexit. Voor agrifood heeft het deels te maken met de brexit en deels met het geringe effect van de coronacrisis op de sector. Eén van de bedrijven die vorig jaar een vestiging opende in Nederland was Beyond Meat, de Amerikaanse producent van vleesvervangers die een productielocatie in Enschede opende.
Minder internationale bedrijven in Nederland
Over de gehele linie kozen minder internationale bedrijven voor een vestiging in Nederland, met name vanwege de coronacrisis. Door economische onzekerheid, fluctuerende reisbeperkingen en problemen met toeleveringsketens zijn bedrijven terughoudend in het openen van nieuwe locaties. Het aantal bedrijven daalde van 397 in 2019 naar 305 in 2020. Het aantal banen daalde met ongeveer 40%. De in 2020 gevestigde bedrijven verwachten in de eerste drie jaar meer dan 8.600 directe banen te creëren en € 1,9 miljard te investeren in hun projecten.
Goede infrastructuur
Een nog sterkere daling van de investeringen wordt volgens NFIA getemperd door sterke Nederlandse sectoren als Life Sciences & Health, IT en Agrifood. Volgens de woordvoerder kiezen veel agrifoodbedrijven ervoor West-Europa te bedienen vanuit Nederland, onder andere vanwege de goede infrastructuur. NFIA is momenteel in gesprek met 550 brexit-bedrijven die overwegen te verhuizen of uit te breiden naar Nederland. Eén op de vier bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen, deed dit specifiek vanwege de brexit.
Lees ook: Hierom is Nederland in trek bij agrifood-multinationals