Meer concurrentie bij uienexport naar Brazilië

01-09-2020 | Laatste update op 09-03 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Het grootste deel van de geïmporteerde uien in Brazilië komt uit Argentinië en Nederland. De import uit Argentinië neemt door verschillende factoren toe.

Brazilië produceerde volgens het bureau voor de statistiek (IBGE) vorig jaar 1,5 miljoen ton uien. Van oktober tot mei ligt het zwaartepunt van de productie in het zuiden en in de tussenliggende periode komt de aanvoer uit het noorden en noordoosten van Brazilië. Daar is, in tegenstelling tot het Zuiden, de teelt van uien alleen mogelijk met irrigatie. Na de staten Santa Catarina en Rio Grande do Sul is São Paulo de derde grootste producent. Afhankelijk van de grootte van de oogst wordt per jaar gemiddeld 160.000 ton geïmporteerd.

Import uit Argentinië stijgt

Vorig jaar importeerde Brazilië 211.000 ton uien voor US$ 52,5 miljoen. Daarvan kwam het grootste deel uit Argentinië (150.000 ton) en uit Nederland (34.000 ton). De import uit Nederland schommelde de afgelopen drie jaar rond 31.000 ton per jaar. De import uit Argentinië steeg in dezelfde periode met 550% van 23.000 ton naar ruim 150.000 ton in 2019, volgens het Braziliaanse ministerie van handel. Overvloedige regen en daardoor een slechte oogst vormt de belangrijkste oorzaak van de ‘uitschieter’ in de import. De opbrengst per hectare in Brazilië is gering en ligt in het Zuiden tussen 8 en 12 ton, tussen 12 tot 16 ton in het Noordoosten en tot 18 ton in São Paulo. Bijna alle telers gebruiken zaad uit eigen teelt met daardoor een weinig homogeen resultaat. Door de vele handen die nodig zijn voor het handmatig planten en oogsten lopen de kosten sterk op.

Nunhems promoot hybride zaden

Argentinië heeft met ruim 15.000 hectare het grootste areaal uien in Zuid-Amerika. De productie is geconcentreerd in de provincie Buenos Aires. Al enkele jaren is vooral Nunhems, de groentezaaddivisie van BASF, het gebruik van hybride zaden aan het promoten. De hybride zaden zijn duurder dan de gebruikelijke ‘eigenteelt-zaden’, maar leveren een veel grotere en homogenere opbrengst. De zaden zijn gepilleerd tegen ziekten en plagen en kunnen gezaaid worden met precisiezaaimachines. Samen levert dat een oogst op van 35.000 tot 50.000 ton per hectare.

Belastingvoordeel

Als lid van Mercosur geldt voor Argentinië een belastingtarief van 10% bij de export naar Brazilië. Voor importen van buiten Mercosur, zoals uit Nederland, is het Braziliaanse belastingtarief voor uien in 2019 verlaagd naar 20% en daalt dit jaar verder naar 15%. Het voordeel van de verlaagde importtarieven wordt voor een deel tenietgedaan door de waardestijging van de euro in vergelijking met de Braziliaanse munt: de reaal. Die stijging bedroeg het afgelopen jaar 25% en daardoor zijn de Nederlandse uien relatief duur. Dankzij de modernisering zijn in Argentinië de productiekosten gemiddeld 40% lager dan in Brazilië en kan het daardoor steeds sterker, ook de internationale, concurrentie aan.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van de Vooren
Jos van de Vooren Freelance redacteur
Meer over


Beheer