Meer dan voorzichtig plusje bij de varkens zit er niet in

13-09 | |
Volgens slachterijen loopt de vleesafzet stroever dan verwacht. – Foto: Bert Jansen
Volgens slachterijen loopt de vleesafzet stroever dan verwacht. – Foto: Bert Jansen

Er zijn signalen dat de vleesafzet stroever begint te lopen. Toch plust de Beursprijs deze week, waardoor ook slachterijen nog een stapje maken. Maar van harte gaat het niet. Ook de opmars van de Duitse varkensprijs lijkt zijn hoogtepunt te hebben bereikt, of er zelfs al wat overheen te zijn.

Als na de vakanties het gewone leven weer zijn loop neemt, dan trekken de vleesverkopen traditioneel aan. Vakantiegangers keren terug, waardoor het aantal te vullen monden in Nederland weer toeneemt. Bovendien vallen consumenten terug in hun normale bestedingspatroon als ze het winkelwagentje weer vullen in hun eigen supermarkt.

Ook dit jaar leek het daar even op, maar volgens slachterijen loopt de vleesafzet stroever dan verwacht. Ze zien de voorraden die ze aanhouden voor supermarkten oplopen doordat de consumenten minder besteden, ook aan vlees. Slachterijen willen geen concessies doen in hun verkoopprijzen, maar merken dat afnemers minder volume beginnen af te nemen. Verdere prijsverhoging is volgens slachterijen dan ook niet aan de orde.

Duitse varkensprijs stijgt wel fors

Opvallende tegenhanger is de Duitse varkensprijs, die nog wel hard oploopt. Met dat in het achterhoofd laat DCA zijn Beursprijs deze week ook een paar cent plussen. De notering stijgt van € 1,93 naar € 1,96 per kilo geslacht gewicht. Of de notering, die al een paar cent voor liep op de slachterijnoteringen, de varkensprijs daarmee ook daadwerkelijk beweging krijgt zal moeten blijken.

Het zorgde in ieder geval bij Vion, de eerste slachter die een notering publiceert, voor hoofdbrekens. Aan de ene kant wil de van oorsprong coöperatieve slachter begrip tonen voor de moeizame financiële situatie van de varkenshouder, maar aan de verkoopkant is er de tucht van de vleesmarkt. Met een beperkte stijging van € 0,01 naar € 2,07 per kilo geslacht gewicht laveert Vion tussen beide krachten door. Ook bij de andere slachters zal het gat tussen hun notering en de Beursprijs deze week eerder groter dan kleiner worden.

Concurrentie tot op het bot

Nederlandse slachters kijken overigens met verwondering naar de prijsontwikkeling in Duitsland. Die prijslijn strookt totaal niet met de ontwikkelingen die zij aan verkoopzijde zien. Ze classificeren het als een sterfhuisconstructie doordat de verliezen bij Duitse slachterijen hard oplopen. Duitse slachterijen verliezen inmiddels tientallen euro’s aan een varken dat ze slachten. Door de grote overcapaciteit aan slachthaken, -zo’n 1,1 miljoen waar momenteel maar een goede 700.000 slachtingen per week plaatsvinden -, voelen ze zich echter gedwongen om mee te gaan met de prijsstijging om de aanvoer in ieder geval in eigen huis te houden. Als leveranciers overstappen naar andere slachterijen moeten de vaste kosten met minder slachtingen worden terugverdiend, waardoor de verliezen nóg harder omhoog schieten.

Wurggreep

Maar het is een wurggreep die niet heel lang vol te houden is. Het moment dat slachterijen met zogenoemde ‘Hauspreise’ (eigen noteringen die lager zijn dan de officiële Duitse varkensprijs) op de rem gaan trappen, is naar verluid niet ver meer weg.

Op de vrije markt zijn de eerste tekenen dat de rek eruit is al te zien. Internetbeurs Teleporc heeft op de dinsdagveiling deze week weer meer inschrijvingen en rond een prijs van € 2,18 per kilo houden de biedingen wel op. Omdat aanbieders op hogere prijzen rekenden en hun minimumprijzen daarnaar hadden ingezet, is bijna de helft van de 9 aangeboden koppels niet verkocht. De gemiddelde opbrengstprijs daalde van € 2,19 naar € 2,18 per kilo.

Spannende tijd

De varkensmarkt gaat daarmee een spannende tijd tegemoet. De markt kende een vlotte verhoging, die goed paste bij de sterk gestegen kosten. De stijging stokte en nu de vleesafzet moeilijker lijkt te worden, is het de vraag hoeveel ruimte naar boven er nog is. Producenten en slachterijen denken daar duidelijk verschillend over.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer