Doorgaan naar artikel

Meer druk op ontbossingsvrije soja

Een opmerkelijke stap van Agrifirm en RFC. Zij gaan meer werk maken van ‘ontbossingsvrije’ soja.

Geüpdatet op:
Commentaar
Sustainable food
Foto: Hans Prinsen premium

Foto: Hans Prinsen

Een opmerkelijke stap van Agrifirm en FrieslandCampina. Zij gaan meer werk maken van ‘ontbossingsvrije’ soja. Ze willen naar duidelijker garanties dat soja, die is verwerkt tot krachtvoer, niet afkomstig is van recent ontboste stukken land.

De beide coöperaties passeren daarmee in feite Nevedi, brancheorganisatie van de veevoerindustrie. Die propageert al enige jaren gekeurmerkte soja met het RTRS-certificaat. Dat certificaat ligt al even lang onder vuur van ngo’s: goed bedoeld maar te soft, een puur papieren operatie. Het keurmerk geeft geen garantie dat de gebruikte soja ook echt niet van ontboste percelen komt.

Steekhoudende argumenten blijken niet erg overtuigend

Nevedi geeft op zich steekhoudende argumenten, ontleend aan de weerbarstige praktijk. Het is inderdaad in de praktijk ontzettend moeilijk om die sojabonen goed te traceren. Ja, er zijn andere landen, concurrerende afnemers, die geen moeite hebben met die soja. Inderdaad, je kunt maar het best aansluiten bij de ondernemers daar, want die heb je nodig.

Echt overtuigend zijn die overwegingen toch niet. RTRS zet te weinig druk op de ketel en vraagt meer geduld dan het publiek heeft. FrieslandCampina en Agrifirm zeggen te geloven dat echt 100% ontbossingsvrij wel degelijk kan. Ze gaan er serieus werk van maken dat hun boeren dergelijke soja gaan gebruiken, die dan meteen voldoet aan een nieuwe Europese richtlijn die in de maak is.

RTSR en 100% ontbossingsvrij kunnen naast elkaar bestaan

Daarmee staat de rest van de Nederlandse voerbranche, de Nevedi, toch een beetje in zijn hemd. Die verzet zich tegen die nieuwe richtlijn en pleit voor uitbouw van het bestaande certificeringssysteem.

Welnu, die twee hoeven elkaar helemaal niet te bijten. Er moeten hardere garanties komen dat voor teelt van ‘onze’ soja geen waardevolle natuurgebieden worden aangetast, niet in het Amazonegebied, en ook niet stiekem in het veel minder bekende Cerrado-gebied.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin