Meer Europese dreiging voor Nederlandse uientelers?

25-11-2019 | Laatste update op 26-05 | |
Foto: Koos van der Spek -
Foto: Koos van der Spek

De Europese uienoogst neemt toe. Prijzen van uien waren vorig seizoen hoog, waardoor het voor telers een interessant gewas is om op te nemen in het bouwplan.

Is de Europese groei van de uienteelt een bedreiging voor de Nederlandse telers? Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot ziet groeiende arealen in onder andere Duitsland en Spanje niet als een bedreiging. “Er is eigenlijk altijd wel ergens een misoogst op de wereld. Zo was Brazilië begin dit seizoen een verrassing en nu India. Door goede kwaliteit, lage productie- en transportkosten staat de Nederlandse ui vooraan in de rij.”

18% meer Europese uien

Het Duitse marktbureau Ami raamt de EU-productie op 6,3 miljoen ton. Dat is een stijging van 18% vergeleken met vorig seizoen. Alleen Polen heeft een kleinere oogst dan een jaar geleden, geeft AMI aan. De uienproductie in Polen wordt voor 2019 ingeschat op 520.000 ton. Dat is 7,6% lager dan het voorgaande oogstjaar (Poolse oogst 2018: 563.000 ton). Vergeleken met het vijfjarig gemiddelde is de oogst dit seizoen zelfs bijna 16% kleiner.

Volgens de Duitse boerenbond komt de Duitse uienproductie rond 500.000 ton uit. Er zijn schattingen die hoger uitkomen, maar een oogst van rond 500.000 ton lijkt realistischer.

5% Nederlandse uien rooien

Frankrijk speelt niet echt een rol. De markt daar wil wel weten hoe het in Nederland gaat voor de eigen prijsvorming. Frankrijk heeft nog niet alle uien geoogst. Medio november moest nog 10% van het land komen. “In Nederland moet eind november nog krap aan 5% van het land worden gehaald”, zegt Jonker.

Met een groeiende wereldbevolking blijft het er goed uitzien voor de Nederlandse ui

Volgens voorlopige schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek is de Nederlandse zaaiuienoogst dit seizoen 1,5 miljoen ton. Toch is Nederland daarmee niet de grootste producent van uien in Europa. Dat is Turkije met een jaarlijkse productie van ruim 2 miljoen ton. Een gedeelte van de Turkse uien wordt afgezet in Rusland, want daar mogen de Turken wel leveren. Ook exporteert Turkije uien naar Afrikaanse landen. Echter, slechts 10% van de Turkse uien is hybride en daarmee geschikt voor export. Het merendeel van hun oogst is voor lokaal gebruik.

VK verwacht 450.000 ton uien

Het Verenigd Koninkrijk is wel een belangrijke speler binnen de Europese markt. Jonker: “De oogst in het Verenigd Koninkrijk komt dit seizoen rond 450.000 ton uit, bij een vrijwel gelijk areaal vergeleken met vorig seizoen.” Het gedeelte uien dat na de neerslag van 20 september in Engeland is gerooid (zo’n 20%), is van mindere kwaliteit. Hierdoor kan het zijn dat de beschikbaarheid aan het einde van het seizoen krap wordt. In dat geval springt Spanje vaak in dat gat. De Spaanse teelt is meer gericht op grove uien; maat 70/90 en 80/100, die Engeland voornamelijk zoekt.

Spanje oogst 7% meer uien

Spanje teelt dit seizoen 1,36 miljoen ton uien. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Spaanse statistische bureau INE. Het Spaanse uienareaal is voor oogst 2019 uitgebreid en de opbrengsten zijn goed. Het Spaanse areaal groeide voor oogst 2019 met 2% naar 13.201 hectare. Mede hierdoor is de opbrengst 7% groter dan in 2018.

Het voorgaande seizoen 2018-’19 waren de uienprijzen hoog en ook Spaanse telers zijn geneigd om naar de markt te telen, waardoor voor dit seizoen meer uien zijn geteeld. Deze grove Spaanse uien zitten de Nederlandse afzet niet direct in de weg, omdat de grovere uien veelal naar de industrie gaan.

Uienstromen bewegen elk seizoen weer anders. Met een groeiende wereldbevolking, waaronder in Afrika waar veel Nederlandse uien naartoe gaan, blijft het er goed uitzien voor de Nederlandse ui.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer