Doorgaan naar artikel

Meer fraudeonderzoek naar voeding in EU

In de EU zijn vorig jaar 349 gevallen van voedselfraude onderzocht. Dat is 20% meer dan in 2019.

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Foto: AFP premium

Foto: AFP

In de EU zijn vorig jaar 349 gevallen van voedselfraude onderzocht. Dat is 20% meer dan in 2019 en het is ruim een verdubbeling in 5 jaar. In 2016 bleef het aantal fraudezaken in de EU beperkt tot 157 onderzoeken.

De Europese Commissie publiceerde deze week de resultaten van het EU Agri-Food Fraud Network (EU-FFN) en het daaraan gekoppelde adminstratieve systeem AAC-FF. Binnen deze systemen communiceren lidstaten met elkaar als fraude wordt vermoed. De Commissie betitelt fraude als het opzettelijk schenden van de EU-wetgeving voor voedingsmiddelen. Het aantal gemelde gevallen betreft alleen die zaken waarbij meerdere lidstaten samen zijn opgetrokken. De fraudeonderzoeken door individuele lidstaten zijn niet mee geteld.

Olie en vis

De meeste onderzoeken vanuit de EU-FFN zijn gedaan bij oliën en vetten (51 onderzoeken). Het gros hiervan had betrekking op olijfolie, waarbij minder zuivere olijfolie op de markt is gebracht als olie van de eerste persing (de meest zuivere vorm). Er zijn 34 fraudezaken onderzocht bij vis en visproducten. Hierbij betrof het vooral diepgevroren tonijn dat met behulp van nitraat en nitriet een kleur kreeg alsof het verse tonijn betrof. Ook bleek in de onderzochte gevallen dat vaak water is toegevoegd aan visproducten.

Mozzarella van buffelmelk

De Commissie is tevreden over de samenwerking tussen lidstaten die tot stand wordt gebracht via het EU-FFN. Een voorbeeld is de fraude vorig jaar in Spanje met mozzarella van buffelmelk. Een Italiaanse brancheorganisatie van mozzarellaproducenten tipte de Italiaanse voedselautoriteit over mogelijke fraude met geïmporteerde Spaanse mozzarella. Italië bracht de Spaanse autoriteiten op de hoogte via het EU-FFN. Daarop deed Spanje onderzoek, waaruit bleek dat de Spaanse mozzarella voor 22% was gemaakt van koeienmelk. Tegen de producent is een gerechtelijke procedure gestart.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin