Meer Indiase suiker voor export drukt suikerprijs fors

26-07 | |
Oogsten van suikerriet in India. - Foto: Canva
Oogsten van suikerriet in India. - Foto: Canva

De suikerprijzen houden sinds medio juli een neerwaartse lijn aan. Er komt meer suiker uit India dan eerder werd verwacht op de wereldmarkt en vooral dat drukt de prijzen. Maar er zijn meerdere factoren die de suikerprijs onder druk zetten.

Het eerst aflopende contract (oktober) sloot maandag 25 juli op $ 512,10 per ton (€ 471). Dit contract staat daarmee 12% hoger dan een jaar geleden. Twee weken geleden noteerde het eerst aflopende contract nog 35% hoger dan een jaar eerder.

Groter areaal suikerriet in India

Het suikerrietareaal in India voor seizoen 2022-’23 is met 4% toegenomen. De toename van het areaal zal naar verwachting leiden tot een hogere suikerproductie dan waar eerder van werd uitgegaan. De afzet van suiker op de wereldmarkt wordt daardoor groter, ondanks dat fabrieken waarschijnlijk meer suikerriet voor de productie van ethanol zullen gebruiken dan een jaar eerder.

De Braziliaanse regering heeft bekend gemaakt dat de deadline om te voldoen aan de RenovaBio-doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen voor het einde van 2022 is uitgesteld tot eind 2023. De druk die erop zat om aan de nieuwe eisen te voldoen is er voorlopig af en daardoor zakken de prijzen.

Dalende olieprijs

Ook daalde de olieprijs en dat maakt de productie van ethanol minder aantrekkelijk voor verwerkers. Als suiker interessanter wordt, drukt dat de suikerprijs.

Verder zorgde de VN-deal van afgelopen weken om Oekraïens graan te exporteren op de grondstoffenmarkten voor prijsdruk.

Prognose: druk op suikerprijs.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer