Meer ledengeld in FrieslandCampina

Hanna en ik zijn het deze keer helemaal eens: het tekort aan eigen vermogen van FrieslandCampina moet met ledengeld aangevuld worden.

Tenminste als we baas in huis willen blijven. Want wie betaalt, bepaalt. En dat moeten de leden zijn.

Het is nodig

Eerste vraag is dan of het nodig is. Het antwoord is ’ja’. In de financiële sector geven kredietbureaus jaarlijks een oordeel. Hoe beter het oordeel, hoe lager de rente die moet worden betaald op leningen. Dat verlaagt de kosten van FC.

De kredietverstrekkers hebben liever dat FrieslandCampina meer reserveert. Meer eigen vermogen in de dode hand dus. Dat kan maar op één manier: via het uitbetalen van een lagere melkprijs. Minder betalen aan de leden en meer inhouden van de winst. Dan hoef ik niet lang na te denken. Geef mij maar ledenobligaties of andere waardepapieren. Een mooi potje voor de oude dag.

Geef mij maar ledenobligaties of andere waardepapieren. Een mooi potje voor de oude dag

Ik hoor leden al zeggen:’Ik kan dat geld zelf ook goed gebruiken. Mijn bank doet nu al moeilijk. Als ik meer in de coöperatie laat zitten wordt dat nog erger. Ieder moet zijn eigen broek ophouden, ook onze coöperatie’.

Verantwoordelijkheden

Niet mee eens. Boeren hebben een eigen bedrijf, maar ook een eigen coöperatie. Daar horen verantwoordelijkheden bij. Zoals de financiering. Bovendien houdt op het eigen bedrijf de bank rekening met het bedrag dat je aan ledenobligaties bezit. Dat telt mee bij leningen.

ForFarmers

Een andere mogelijkheid is natuurlijk om eigen vermogen van derden aan te trekken. Dat doet ForFarmers. Die is naar de beurs gegaan. Over het effect heb ik al meerdere keren op deze plek geschreven. Bij de jaarresultaten wordt praktisch alleen over de winst geschreven. Niet over de prestaties richting de leden. Dat moeten we niet willen voor FrieslandCampina. Het is de enige machtsfactor in de verkoop van onze melk. Als we die in handen van derden geven, houdt de kracht op bij het erf van de boerderij.

Sterk eigen vermogen

FrieslandCampina is marktleider. Daar hebben alle boeren belang bij. Daarvoor is nodig een gezond bedrijf, met een sterk eigen vermogen. Verstrekt door de leden.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.