Meer meldingen van sneeuwschade in glastuinbouw

18-02 | |
Verschillende tuinders bij Erica en Klazienaveen hebben zwaar te lijden gehad van het winterse weer. Foto: Novum via ANP
Verschillende tuinders bij Erica en Klazienaveen hebben zwaar te lijden gehad van het winterse weer. Foto: Novum via ANP

Interpolis heeft afgelopen week nog eens honderd meldingen binnengekregen over schade door sneeuwval in de glastuinbouw, vorige week waren dat er ook al 300.

Hierbij is voornamelijk grote schade te zien aan de kassen. ”De tips die we hebben meegegeven, zoals het wegstoken van de sneeuw hebben geholpen, maar door de sneeuwophopingen en stuifsneeuw is er toch op verschillende plekken constructieschade en gewasschade ontstaan”, aldus Annemarie van Dam van Interpolis. Afgelopen week is de verzekeraar begonnen met herstelwerkzaamheden en daar zijn ze de komende tijd nog wel mee bezig. Bij de veehouderij en akkerbouw is minder schade gemeld.

Doordat de sneeuw zo goed als weg is, kan de schade nu pas worden vastgesteld

Ook de prei, spruiten en andere koolsoorten hebben last gehad van de vorst en sneeuwdruk volgens verzekeraar Vereinigte Hagel. Zij kregen daarvan ongeveer zes meldingen binnen. “Doordat de sneeuw zo goed als weg is, kan de schade nu pas worden vastgesteld. Volgende week gaan we langs de bedrijven om de schade definitief op te meten. Hoe groot de schade is, kan ik nu nog niet zeggen”, aldus Jan Schreuder.

Hofman
Iris Hofman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.