Meer obesitas bij Britse jeugd door dure gezonde voeding

21-07 | |
Foto: Canva/pixelshot
Foto: Canva/pixelshot

Het aantal Britse kinderen met overgewicht is met de helft toegenomen. Dat schrijft The Food Foundation, een Britse organisatie die het voedselsysteem kritisch volgt, op basis van eigen onderzoek. Als grootste oorzaak geven zij de prijsbarrière voor gezonde voeding.

Meer dan 80% van de kinderen die in 2022 geboren worden en de leeftijd van 65 bereiken, wordt te zwaar of gaat lijden aan obesitas. Volgens de instelling is gezonde en voedzame voeding bijna drie keer zo duur als ongezonde, vette producten. Dit heeft als gevolg dat er grotere verschillen ontstaan tussen arme en rijkere gezinnen. De organisatie pleit ervoor dat de overheid actie onderneemt en een eerlijker voedselplan.

Prijsverschil gezond en minder gezond toegenomen

Dat prijsverschil is de laatste tijd groter geworden, met een gemiddelde prijsstijging van 5,1% voor gezonde producten en 2,5% voor minder gezonde opties. Dat alles betekent ook dat een op de vijf gezinnen bijna de helft van zijn besteedbare inkomen zou besteden aan eten als het voor gezond kiest, berekent The Food Foundation.

“Kinderen met obesitas lopen meer risico om op te groeien met dieet-gerelateerde ziekten. Het heeft een negatieve invloed op de mogelijkheden om te leren op school en op de fysieke en psychische gezondheid”, concludeert de stichting. The Food Foundation stelt dat er in het VK een recordaantal amputaties wegens complicaties van diabetes wordt uitgevoerd. “Dat heeft een tragische invloed op de kwaliteit van het leven van de getroffen individuen en legt een zware last op het gezondheidssysteem en de bredere economie.”

Aandacht in Nederland op gezondere voedselomgeving

Ook in Nederland wordt gekeken naar het gezonder maken van de voedselomgeving. In de Nationale Aanpak Product Verbetering stelt de overheid een aantal richtlijnen om voeding gezonder te maken.

The Food Foundation publiceert het rapport ‘Broken Plate’ voor de vierde keer om de staat van het Britse voedsellandschap weer te geven. Zij richten zich met name op de invloed hiervan op jongeren.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer