Skip to content

Meer omzet eerste kwartaal Ahold Delhaize, winst Europa zorgelijk

Prijsstijgingen hebben winkelconcern Ahold Delhaize in de eerste drie maanden van 2023 een hogere omzet opgeleverd.

Updated on:
Nieuws
Retail
Ahold Delhaize Eerste kwartaal 2023

De toename van de omzet van Ahold Delhaize, moederbedrijf van Albert Heijn, kwam vooral door prijsstijgingen, de hoeveelheden verkochte producten namen af. - Foto: ANP

Prijsstijgingen hebben winkelconcern Ahold Delhaize in de eerste drie maanden van 2023 een hogere omzet opgeleverd.

Het moederbedrijf van Albert Heijn, bol.com en Etos boekte daarop een hogere nettowinst, maar over de winstgevendheid in Europa maakt topman Frans Muller zich zorgen. “We houden de prijzen zo laag mogelijk”, geeft de topman aan.

De omzet steeg met 9,4% tot € 21,6 miljard. In een toelichting zegt Muller dat die toename vooral door prijsstijgingen kwam en dat de hoeveelheden verkochte producten ‘grosso modo’ afnamen. De onderliggende nettowinst steeg net geen 7% tot € 593 miljoen. Dat was voornamelijk te danken aan goede resultaten in de Verenigde Staten en een sterke dollar. In Europa waren de winstmarges veel kleiner, onder meer door sterk gestegen energiekosten.

Winstmarge in Europa kleiner dan in VS

“Uit Amerika komt 75% van de winst, terwijl het om 65% van de omzet gaat. In Europa is de winstmarge 20% kleiner dan vorig jaar. Dat is een enorme deuk”, zegt Muller. “Ik maak me echt zorgen om de winstontwikkeling in Europa.”

Ahold Delhaize zegt de prijzen zo laag mogelijk te houden met behulp van een besparingsprogramma dat € 1 miljard aan kostenvoordelen moet opleveren. Daarnaast verbreden supermarkten van het concern hun assortiment goedkope huismerken, wat goed zou aanslaan bij klanten. Zo was de omzet hoger dan analisten in doorsnee hadden verwacht.

Last van stakingen Albert Heijn

Onlangs had Albert Heijn last van stakingen in Nederlandse distributiecentra, waardoor de schappen in een aantal supermarkten van de keten steeds leger raakten. “Het is duidelijk dat dit omzet en winst gekost heeft”, zegt Muller, die blij is met het principeakkoord met vakbonden over een nieuw cao.

De stakingen in de distributiecentra hadden nog geen effect op de cijfers van het eerste kwartaal. In die periode hadden Delhaize-winkels in België wel last van stakingen van boze werknemers die niet wilden dat die zaken overgingen naar franchisenemers. Volgens een analist van de bank Degroof Petercam kostte dat zo’n € 100 miljoen omzet.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin