Meer omzet en minder winst voor handelshuis Bunge

26-10 | |
Bunge
De Mercuriushaven bij de Hemhavens in Amsterdam met zicht op het bedrijf Bunge. Het Amerikaanse bedrijf maakte in het derde kwartaal $ 380 miljoen winst. - Foto: ANP

Agrarisch handelshuis en verwerker Bunge maakte in het derde kwartaal meer omzet, maar de winst daalde. De omzet nam toe met 19% tot $ 16,7 miljard terwijl de nettowinst afnam met 41% tot $ 380 miljoen.

Zowel de omzet als de winst ligt op een hoger niveau dan analisten voorspelden. Bunge heeft op basis van de resultaten in het derde kwartaal en de huidige marktomstandigheden de winstverwachting voor het hele jaar naar boven bijgesteld.

Agri-activiteiten van Bunge

De agri-activiteiten van Bunge laten wisselende resultaten zien als gevolg van sterk gestegen energiekosten in Europa en een zwakkere vraag naar product uit China als gevolg van Covid-beperkingen. Deze negatieve ontwikkelingen werden gecompenseerd door sterke resultaten wat betreft de verwerking van oliezaden in Noord- en Zuid-Amerika. De omzet in dit segment steeg van $ 9,9 miljard naar $ 11,7 miljard. De aangepaste Ebit daalde met $ 5 miljoen naar $ 528 miljoen.

Geraffineerde en speciale oliën

Met het segment geraffineerde en speciale oliën boekte Bunge zowel in Noord- en Zuid-Amerika als in Europa sterke resultaten. De omzet in dit segment steeg van $ 3,7 naar $ 4,3 miljard. De aangepaste Ebit nam toe met 37% naar $ 195 miljoen.

Topman Greg Heckman spreekt van een sterk kwartaalresultaat. Hij geeft verder aan dat Bunge wil blijven investeren in kernactiviteiten op het gebied van oliezaden en in de groeimogelijkheden voor speciale vetten en oliën, hernieuwbare grondstoffen en plantaardige eiwitten.

Willem Veldman
Meer over


Beheer