Meer omzet en recordresultaat voor ABZ Diervoeding

23-03-2021 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

ABZ Diervoeding behaalde in 2020 een recordresultaat van € 4,9 miljoen bij een omzet van ruim € 215 miljoen.

Het resultaat na belastingen groeide naar bijna € 4,2 miljoen, het hoogste resultaat sinds het bedrijf is opgericht in 2013. De omzet steeg met 4,2% ten opzichte van een jaar eerder. 2020 bestond in de boekhoudkundig uit 53 weken, de extra week zorgde voor ongeveer 2% meer omzet en afzet. Een gunstige inkooppositie in de grondstoffenmarkt en kostenbeheersing zorgden voor het recordresultaat.

Meer voer afgezet

Het mengvoerbedrijf wist ook meer voer af te zetten: 612.521 ton mengvoer vorig jaar ten opzichte van 604.128 ton in 2019. Ook het totaal aantal diervoeders (inclusief onder andere grondstoffen en ruwvoeders) nam toe, met 2,6%. Gecorrigeerd naar 52 weken hield de coöperatie het afzetvolume op ongeveer hetzelfde pijl als een jaar eerder.

Nieuwe leden/afnemers

ABZ Diervoeding kon vorig jaar een groot aantal nieuwe leden/afnemers verwelkomen. Dat resulteerde, samen met weinig verloop, in een positieve klantenbalans. Dat leidde tot een gestegen mengvoervolume. “Onze inschatting is dat wij het daarmee iets beter gedaan hebben dan de markt. De Nederlandse mengvoedermarkt kent al een aantal jaren een lichte krimp. Een trend die we ook voor de komende jaren verwachten”, aldus ABZ Diervoeding in het jaarverslag.

Het bedrijf zette bijna 3% meer pluimveevoeders af. De afzet van varkensvoeders daalde met ruim 8%. Zowel de afzet van biggen-, zeugen-, als vleesvarkensvoeders ging omlaag. Een licht positieve klantenbalans kon de effecten van stoppers niet compenseren. Het volume dat wegviel, was ‘significant groter dan de landelijke trend’, aldus de coöperatie. In de rundveesector zette het voerbedrijf ruim 2% meer voer af. De afzet van biologische voeders nam toe met 4%.

Nabetaling van € 4,50 per ton mengvoer

Het bedrijf noemt 2020 een uitzonderlijk jaar met Covid-19, AVP, vogelgriep en stikstof. “De impact van deze thema’s op de leden/ veehouders was en is niet gering. Individuele verschillen zijn groot, maar zorg over opbrengstprijzen en maatschappelijk draagvlak voor de Nederlandse veehouderij is alom aanwezig”, aldus de coöperatie.

Van het resultaat na belastingen wordt ongeveer de helft uitgekeerd aan de leden van de coöperatie. Het voorstel is een nabetaling van € 4,50 per ton mengvoer.

Kloosterman


Beheer