Meer omzet, lagere winst RFC Wamco

10-05 | |
De winst stond onder druk door een flink gestegen grondstofprijs en door een flinke afwaardering van de Nigeriaanse naira in 2020. Foto: Canva
De winst stond onder druk door een flink gestegen grondstofprijs en door een flinke afwaardering van de Nigeriaanse naira in 2020. Foto: Canva

FrieslandCampina Wamco heeft vorig jaar een 23% hogere omzet gemaakt, maar een bijna 21% lagere winst.

Dit melden Nigeriaanse media. De gezamenlijke onderneming van FrieslandCampina en een Nigeraanse aandeelhouder heeft onlangs de jaarcijfers bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat vorig jaar voor omgerekend € 431 miljoen omzet werd behaald en een winst van € 32 miljoen. Over 2019 bedroegen omzet en winst achtereenvolgens € 349 miljoen en € 41 miljoen.

Veel tegenwind verwacht

De omzet van FrieslandCampina Wamco groeide zowel organisch als door overnames. Vorig jaar kwam er de omzet bij van Nutricima, dat eerder werd aangekocht van een Britse onderneming. De winst stond onder druk door een flink gestegen grondstofprijs en door een flinke afwaardering van de Nigeriaanse naira in 2020.

Voor het eerste deel van 2021 wordt nog steeds veel tegenwind voorzien door allerlei onzekerheden, die deels te maken hebben met Covid-19 en deels met de Nigeriaanse economie. Voor FrieslandCampina geldt niet alleen het afnemende rendement van Wamco als zorgpunt, maar ook het nog steeds aanhoudende probleem van hoe de verdiensten in Nigeria naar Nederland terug te krijgen.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.