Doorgaan naar artikel

Meer omzet, minder melk in 2022 bij Valio Group

De Finse zuivelcoöperatie Valio Group heeft in 2022 flink meer omzet geboekt, maar iets minder melk verwerkt.

De Finse ​​​​​​​zuivelcoöperatie vernieuwt het duurzaamheidsprogramma. Daarin komt onder meer een hogere prijs voor melk van koeien die buiten lopen. - Foto: Valio premium

De Finse ​​​​​​​zuivelcoöperatie vernieuwt het duurzaamheidsprogramma. Daarin komt onder meer een hogere prijs voor melk van koeien die buiten lopen. - Foto: Valio

De Finse zuivelcoöperatie Valio Group heeft in 2022 flink meer omzet geboekt, maar iets minder melk verwerkt.

De netto-omzet van het Finse zuivelbedrijf kwam op ruim € 2,2 miljard, tegen ruim € 1,9 miljard een jaar eerder. € 1,4 miljard van de omzet is gerealiseerd in Finland zelf, de rest in vestigingen in andere landen. De omzet nam toe met 15,6%. De omzetgroei komt deels door de overname van handelsbedrijf Heinon Tukku Poy halverwege 2021. De marge op de melk nam toe van € 862 miljoen naar € 1.008 miljoen.

Valio verwerkte met 1.682 miljoen liter melk 42 miljoen liter minder dan een jaar eerder. De nettowinst komt uit op € 26 miljoen. Valio is geen bedrijf met winst als hoogste doel, maar heeft als doel een goede melkprijs voor de veehouders. De melkprijs voor de 3.700 aangesloten veehouders steeg van 42,3 naar 52,1 cent per liter, inclusief nabetalingen.

Valio ziet kansen voor plantaardig en verduurzaming

Valio ziet grote kansen op de markt voor plantaardige producten en voert een actief duurzaamheidsbeleid. Zo wil het bedrijf in 2035 een klimaatvoetafdruk van nul hebben. De Finse zuivelcoöperatie vernieuwt het duurzaamheidsprogramma. Daarin komt onder meer een hogere prijs voor melk van koeien die buiten lopen, voor bedrijven die zich extra inspannen voor biodiversiteit en voor een verminderde koolstofvoetafdruk. Dit zal impact hebbenop de hele Finse melkveehouderij, stelt het bedrijf, want 80% van de melkproductie in Finland valt onder het duurzaamheidsprogramma van Valio.

Valio is een coöperatief bedrijf waarbij veehouders via kleinere coöperaties zijn aangesloten. Het bedrijf bestaat 120 jaar. Valio Group heeft een kleine 4.500 mensen in dienst, waarvan ruim 3.400 in Finland.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin