Meer achterstand ontwikkeling kinderen met vega-voeding

07-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Kinderen die een vegetarisch of veganistisch dieet krijgen, lijken kleiner te blijven en hebben vaak een zwakker en minder ontwikkeld skelet dan kinderen die ook voeding van dierlijke oorsprong krijgen.

Ook lijkt een vegetarisch dieet minder gunstig voor de gezondheid van het hart uit te pakken. Dit schrijft een groep voedingsonderzoekers in het American Journal of Clinical Nutrition. De onderzoekers vinden het belangrijk om op deze zaken te letten, omdat het volwassenen zijn die voeding voor hun kinderen uitkiezen, maar daarbij dan vaak uitgaan wat zij voor zichzelf als gezond zien. Een van die overwegingen daarbij is dat vegetarisch en veganistisch voedsel beter zou zijn voor het hart en de bloedvaten. Dat is volgens de onderzoekers niet altijd zo.

Tekorten bepaalde voedingselementen

De bevindingen over het vegetarisch dieet met betrekking tot de hartgezondheid worden als onverwacht gekenmerkt. Een veganistisch dieet is juist weer iets gezonder voor het hart, maar riskeert daarentegen wel weer tekorten aan bepaalde voedingselementen. Dat kan deels worden gecompenseerd door het gebruik van diverse supplementen, waaronder vitamine B12.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.