Meer peen verhandeld, stabiele prijzen

Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

De prijzen voor peen zijn al weken stabiel. De beurs Emmeloord hield de noteringen voor B-peen en schalenpeen op donderdag 22 april wederom ongewijzigd.

Er is wel meer gehandeld. Veldgewas vindt zijn weg naar Duitsland en België, het Verenigd Koninkrijk vraagt gewassen peen. Belangrijk is nu dat de afzet van bewaarpeen aantrekt in oostelijk Europa. De eigen voorraden in landen als Kroatië, Hongarije en Polen beginnen uit te dunnen. Zo ook in Tsjechië, al gaat men daar ook al wel over op nieuwe oogst uit Zuid-Europa, lees: Spanje en Portugal. Gewassen peen in big bags van die herkomst kost € 35 per 100 kilo. Franco Duitsland komt dat neer op € 50. Nieuwe peen uit Nederland (Limburg) is nog lang niet in beeld, zeker gezien de tot dusver lage temperaturen.

Biopeen

Biopeen wordt vanaf deze week niet meer genoteerd in Emmeloord. Er zijn nog wat restpartijen verhandeld, voor het overige is er niet meer voldoende beschikbaar van de juiste kwaliteiten. Vooral de Duitse supermarkten gaan overigens over op nieuwe oogst biologische peen. Herkomstlanden zijn Israël, Portugal, Spanje en Italië. Ook is er wat biopeen beschikbaar uit Denemarken, geteeld onder afdekzeil.

Prognose: prijs gelijk

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen