Doorgaan naar artikel

Meer resten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit

Er lijkt stijgende trend te zijn in hoeveelheid residuen bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Herbert Wiggerman premium

Foto: Herbert Wiggerman

Er lijkt een stijgende trend te zijn in de hoeveelheid residuen van bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit, blijkt uit een analyse van Pesticide Action Network Netherlands (PAN NL).

In 2020 bevatte fruit gemiddeld 3,6 residuen per meting. Bij groenten was dat 2,2 residuen per monster. PAN NL meldt dat naar aanleiding van een analyse van meetgegevens van NVWA. PAN NL zet zich in voor het uitbannen van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Uit de gegevens blijkt dat 29% van het geteste plantaardige voedsel niet was vervuild en dat bij het geteste voedsel 8% de Maximale Residu Limiet (MRL) overschrijdt. Dit gebeurt vooral bij kruiden en noten.

Rozijnen zijn het zwaarst vervuild met gemiddeld 11,3 bestrijdingsmiddelen. Eerder deze maand trok voedselwaakhond Foodwatch ook al aan de bel door de hoge hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in dit product dat ook veelal door kinderen wordt gegeten. PAN-secretaris Hans Muilerman: “De resultaten geven volgens PAN Nederland grote reden tot bezorgdheid. Deze analyses tonen aan dat consumenten in Nederland aan steeds grotere cocktails worden blootgesteld, met steeds grotere (maar onbekende) gezondheidsrisico’s. Risico’s waar de consument in de toelatingsprocedure van de overheid niet tegen wordt beschermd, terwijl dit al wel sinds 2009 verplicht is.”

Gegevens NVWA

De gegevens van de NVWA leggen een trend bloot: er worden steeds meer bestrijdingsmiddelen gebruikt in de afgelopen zeven jaar. Niet alleen in Nederland is deze trend gaande, ook andere landen laten een stijgende trend zien van hoeveelheden bestrijdingsmiddelen.

Toch blijkt geïmporteerd fruit minder vervuild dan producten van Nederlandse afkomst. Gerekend over de afgelopen vijf jaar bevatten Nederlandse aardbeien en frambozen, maar ook peren, appels en kersen, gemiddeld meer bestrijdingsmiddelen dan dezelfde producten uit het buitenland. Ook de Nederlandse radijzen, spruitjes, spitskool, knolvenkel, paksoi, wortel en broccoli blijken meer resten van bestrijdingsmiddelen te bevatten dan de buitenlandse.

Muilerman roept op om iets tegen de ‘gifcocktails’ te doen: “De analyses van PAN NL tonen aan dat er eerder sprake is van achteruitgang dan vooruitgang en roept de minister op om de daad bij het woord te voeren. Dit kan onder andere door strengere toelatingsprocedures van bestrijdingsmiddelen, verplichting van geïntegreerde teelt en in te zetten op biologische productie.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin