Skip to content

Meer verdienen met verantwoorde innovaties

Updated on:
Business
Column
Varkens in een hok met diverse speelmogelijkheden. Wageningse onderzoekers bekeken de langetermijneffecten op varkens van een gangbaar ‘kaal’ hok vergeleken met een verrijkt hok. - Foto: Henk Riswick

Varkens in een hok met diverse speelmogelijkheden. Wageningse onderzoekers bekeken de langetermijneffecten op varkens van een gangbaar ‘kaal’ hok vergeleken met een verrijkt hok. - Foto: Henk Riswick

Innovatie is een van de sterke punten van de Nederlandse landbouw. De afgelopen jaren is er veel onderzoek verricht om het begrip ‘verantwoorde innovatie’ te ontwikkelen.

Het gaat daarbij vooral om onderzoek met maatschappelijke en morele doeleinden en niet alleen maar technische optimalisatie en economische groei.

Maar waarom zouden boeren investeren in dure innovaties om maatschappelijke en morele doeleinden te realiseren? Het antwoord op deze vraag kan eenvoudig zijn: verantwoorde innovaties kunnen ook meer geld opleveren.

Langetermijneffecten van verrijkt varkenshok

Dit wordt aangetoond door recent Wagenings onderzoek. Daarin werden voor het eerst de langetermijneffecten op varkens van een gangbaar ‘kaal’ hok vergeleken met een verrijkt hok, een groter hok met stro en zaagsel. De helft van de varkens werd gehuisvest in een kaal hok, de andere helft in een verrijkte omgeving.

Na zeven weken verruilde men de verrijkte voor de kale omgeving en nog eens een kwart ging de omgekeerde weg. De varkens die van een verrijkt naar een kaal hok gingen, kregen stress en begonnen te bijten aan elkaars staarten en oren, terwijl de varkens in de verrijkte omgeving dit niet deden.

Varkens die verhuisden naar een kaal hok waren slechter af dan de varkens die er continu in zaten. Het welzijn van de varkens die een kaal hok verruilden voor een verrijkt hok was langdurig verbeterd. Ze speelden meer en gingen meer op onderzoek uit.

Men ontdekte dat ‘verrijkte’ varkens andere gehaltes aan natuurlijke antilichamen hadden dan gangbare varkens

Invloed op groei, immuunsysteem en emotionele toestand

In het onderzoek werd niet alleen het gedrag van de varkens, maar ook hun groei, immuunsysteem en emotionele toestand bestudeerd. Men ontdekte dat ‘verrijkte’ varkens andere gehaltes aan natuurlijke antilichamen hadden dan gangbare varkens. Ook kunnen de verrijkte varkens beter omgaan met het spenen. Ze aten beter en groeiden sneller dan de varkens in een kale omgeving. Ten slotte hadden de verrijkte varkens minder stress en konden ze beter met teleurstellingen omgaan.

De conclusies van het onderzoek laten zien dat het verrijkte varkenshok een verantwoorde innovatie is die, naast meer dierenwelzijn, ook meer winst kan opleveren.

Snel delen

Afbeelding
Bart Gremmen

Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin