Meer vraag dan aanbod van biggen

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De biggenprijs stijgt steeds sneller. Verwacht wordt dat de prijsstijging op de biggenmarkt aanhoudt.

Het gat van 50.000 biggen dat is ontstaan door de opkoopregeling, is volop merkbaar aan de aanbodzijde op de biggenmarkt. Ook door de zomerdip en terugkomers zijn koppels kleiner. De druk in de stallen op vermeerderingsbedrijven is minder groot en soms kan er zelfs een week worden overgeslagen met leveren.

Vooral Spanje trekt aan de biggen

De markt moet zich daarop instellen, want de vraag is er wel. Zowel in eigen land, als ook vanuit het buitenland. Vooral Spanje trekt aan de biggen. De Spanjaarden hopen op een zomer waarin het toerisme weer wat op gang komt en dan moet er ook eten zijn. En zo niet, dan gaat er meer vlees via de goedlopende afzetkanalen naar Azië weg.

Dus net als ieder voorjaar moeten de stallen vol. De kapitaalkrachtige Spaanse coöperaties kijken daarbij niet op een euro meer of minder. Als de vraag over een paar maanden minder groot is, kunnen ze de rol van prijskoper weer vervullen.

Ook Duitse kopers gretiger

Maar ook de Duitse kopers zijn de laatste weken gretiger. Biggen gaan weer voor normale condities en toeslagen de grens over. En dat heeft weer effect op de binnenlandse markt; een Nederlandse vleesvarkenshouder die zich afvraagt of de biggen wel zoveel moeten kosten, heeft daardoor niet veel tijd om over het bod na te denken, anders is het koppel zo bestemd voor het buitenland.

Biggenprijs stijgt steeds sneller

De biggenprijs stijgt steeds sneller. Waar de DCA BestPigletPrice vorige week nog € 2,50 bijboekte, is de stijging deze week € 3. De notering komt daarmee op € 37 per big. Ook de prijsstijging bij Vion is € 0,50 meer dan vorige week. De biggenprijs van het vleesconcern stijgt van € 33 naar € 37 per big (€ 33,94 ex btw). En nu ook de varkensprijs in beweging komt, is de verwachting dat de prijsstijging op de biggenmarkt aanhoudt.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.