Meer waarde voor groente en fruit met slimme robots

20-04-2021 | |
Foto: Vidiphoto
Foto: Vidiphoto

Slimme robots kunnen de waarde van verse groente en fruit vergroten.

Bijvoorbeeld via de beoordeling en het sorteren van vers fruit tot het samenstellen van groentepakketten. Intelligente robots van Wageningen AgroFood Robotics kunnen leren – van mensen – om meerdere taken uit te voeren. Dat meldt Wageningen UR. De eerste demo-toepassing is in de zomer van 2021 klaar en dat is een wereldwijde primeur in robotica voor agrifood volgens WUR.

Tijd en kosten besparen

Het sorteren, sorteren en assembleren van verse groente en fruit gebeurt tot nu toe overal ter wereld vooral handmatig. “Het zou bedrijven veel tijd en geld besparen als robots deze tijdrovende, saaie en zichzelf herhalende taken konden overnemen van medewerkers,” aldus Aneesh Chauhan, expertiseleider van de Computer Vision en Robotica-groep bij Wageningen Food & Biobased Research en lid van het Agro Food Robotics-team. “En het zou nog efficiënter zijn als één robot meerdere taken kan uitvoeren.”

Intelligente robots

Wageningen Agro Food Robotics is in 2019 gestart met het project ‘Autonomous Robots for Agrifood Processes’. Een van de doelen van dit vierjarige project is om intelligente robots te ontwikkelen die meerdere taken leren uitvoeren, van het plukken en sorteren van verschillende soorten groente en fruit tot het scheiden van exemplaren van dezelfde soort op basis van bijvoorbeeld grootte en vorm. “Fruit- en groenteverwerkers kunnen met zulke robots de kosten-batenverhouding van hun werk verbeteren”, aldus Chauhan. “Denk bijvoorbeeld aan een robot die sinaasappels verwerkt, maar gemakkelijk kan overschakelen op de verwerking van aardbeien en die dit fruit meteen kan sorteren op zoetheid. De fabrikant kan de zoetere aardbeien vervolgens tegen een premiumprijs verkopen.”

De Wageningse robots zijn onder meer uitgerust met camera’s die de bewegingen vastleggen van een menselijke expert die pluk- en sorteerwerkzaamheden uitvoert.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer