Meerdere factoren drukken sojaprijs

03-12-2019 | |
Foto: Hans Prinsen - Foto: Hans Prinsen .nl
Foto: Hans Prinsen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de prijs voor sojabonen onder druk staat.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China blijft de prijs voor sojabonen drukken. Daarnaast viel de uitvoer van sojabonen vanuit de Verenigde Staten tegen. Ook dat zorgde voor een neerwaartse druk op de internationale sojaprijs. De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) staat begin december op 178 punten (jaartal 2000 = index 100). De IGC-index is een maatstaf voor prijzen van sojabonen in de wereld.

Minder vraag

Varkenspest in Aziatische landen waaronder China en Vietnam zorgt voor minder vraag naar veevoer. De afzet van Braziliaanse sojabonen wordt op 72 miljoen ton geschat voor 2019. Een jaar eerder was dat nog bijna 83 miljoen ton. Verder verwacht Brazilië een recordopbrengst. Gunstige omstandigheden in Brazilië kunnen de recordoogst op 122,7 miljoen ton doen uitkomen volgens Reuters. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) gaat uit van een sojaproductie voor seizoen 2019-’20 van 237,8 miljoen ton.

Koolzaadprijs omlaag

Ook voor koolzaad zakt de notering ietwat. De notering voor koolzaad daalde begin deze week licht op de termijnmarkt in Parijs naar € 388,25 per ton. Dat komt voornamelijk omdat de uitvoer van palmolie tegenvalt en hierdoor de palmolie prijzen onder druk staan. Koolzaadnoteringen volgen deze trend. De verwachting is wel dat de vraag vanuit China aantrekt voor het Chinese nieuwe jaar, dat eind januari plaatsvindt.

Prognose: prijsdruk oliezaden

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer