Doorgaan naar artikel

Meerdere renteverlagingen door coronavirus

Hoofdkantoor ECB - Foto: ANP

Hoofdkantoor ECB - Foto: ANP

Meerdere centrale banken hebben inmiddels de rente verlaagd vanwege de verdere verspreiding van het coronavirus. Ze willen daarmee de negatieve gevolgen voor de economie verminderen.

Het IMF meldde deze week dat circa $ 50 miljard opzij is gezet voor steun aan getroffen landen. Bij de Wereldbank ligt $ 12 miljard klaar, vooral voor ontwikkelingslanden. Het wachten is nog op de actie van de Europese Centrale Bank (ECB).

Italiaanse economie krijgt harde klappen

In de eurozone krijgt vooral de Italiaanse economie harde klappen en zijn de groeiverwachtingen fors verlaagd. Analisten verwachten dat komende week (12 maart) de ECB de maatregelen bekendmaakt. Die bestaan dan uit een renteverlaging, ruimere opkoop van obligaties en herfinanciering volgens de meest recente visie op rente en euro van ABN Amro.

Woensdag 4 maart verlaagde de Canadese centrale bank de rente, een dag na de onverwacht forse tussentijdse verlaging door de Amerikaanse Federal reserve. Een greep uit de aanpassingen:

  • 4 maart Canada: verlaging met 0,5% naar 1,25%;
  • 3 maart VS: verlaging met 0,5% naar 1 tot 1,25%;
  • 2 maart Australië: verlaging met 0,25% naar 0,5%;
  • 2 maart Maleisië: verlaging met 0,25% naar 2,5%.

Overheden in Hongkong, Macau en Singapore hebben diverse steunmaatregelen aangekondigd, zoals eenmalige schenkingen, vrijstellingen van inkomstenbelasting en goedkope leningen voor bedrijven.

Begin februari verlaagden de centrale banken van de Filipijnen en Thailand de rente naar respectievelijk 3,75% en 1%.

De Chinese centrale bank stelde begin februari omgerekend bijna € 40 miljard beschikbaar aan banken om getroffen bedrijven te helpen. Banken kregen bovendien de instructie dat ze leningen aan getroffen bedrijven niet mogen intrekken, vooral kleine bedrijven moesten worden ontzien.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin