Meerderheid Belgen vindt zuivel veelzijdig en lekker

11-05 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Bijna 90% van de Belgen vindt zuivel veelzijdig en lekker. Ook is 83% van de Belgen van mening dat zuivelproducten prima passen in een gezond voedingspatroon.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing door marktonderzoeksbureau IVox.

Naast zuivel neemt het aanbod van plantaardige alternatieven in België toe. De meerderheid van de Belgen twijfelt echter of plantaardige drinks gezonder zijn dan melk: 26% denkt dat plantaardige drinks gezonder zijn, 34% dat melk gezonder is en 40% heeft geen idee. Millennials (18-35-jarigen) denken in verhouding tot ouderen vaker dat plantaardige drinks gezonder zijn. Jongeren vinden eerder dat zuivel past in een gezonde voeding, maar dat het minder noodzakelijk is.

Lactose-intolerant

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat plantaardige drinks zoals rijst-, noten- of haverdrinks variatie kunnen bieden in de voeding maar ze zijn qua voedingswaarde niet te vergelijken met melk. Enkel ongezoete plantaardig alternatieven op basis soja benaderen de voedingswaarde van melk en melkproducten op voorwaarde dat ze verrijkt zijn met calcium en vitaminen.

Opvallend is ook dat 40% van de ondervraagden denkt dat veel Belgen lactose-intolerant zijn hoewel dat naar schatting maar bij 15% van de Belgen voorkomt. Verder meent 31% dat de impact van zuivel op het milieu eerder hoog is, maar 52% vindt zuivel wel passen in een milieubewuste levensstijl. Het leeuwendeel van de Belgen vertrouwt erop dat de Belgische zuivelsector voldoende inspanningen levert om de productie zo milieu- en diervriendelijk mogelijk te maken. Slechts 10% zegt hier geen vertrouwen in te hebben.

Willem Veldman
Meer over


Beheer