Doorgaan naar artikel

Meeste Belgen willen vleesconsumptie gelijk houden

Het grootste deel van de Belgen wil zijn vleesconsumptie in de komende jaren niet veranderen. Het gaat om 56 tot 65%. Daarentegen wil 5 tot 15% zijn vleesconsumptie vergroten en denkt 14 tot 27% eraan om de consumptie te verminderen.

Nieuws
Food
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Het grootste deel van de Belgen wil zijn vleesconsumptie in de komende jaren niet veranderen. Het gaat om 56 tot 65%. Daarentegen wil 5 tot 15% zijn vleesconsumptie vergroten en denkt 14 tot 27% eraan om de consumptie te verminderen.

Dat blijkt uit een consumentenstudie onder ruim 1.700 Belgen in 2021 uitgezet door de Belgische Vereniging voor Onderzoek en Expertise voor de Consumentenorganisaties.

Redenen voor vermindering vleesconsumptie

Belgen die hun vleesconsumptie willen verminderen, geven dierwelzijn (bij kalfsvlees, gevogelte, wild en schaapsvlees) en gezondheid (bij rund, varkens en bewerkte vleesproducten) als belangrijkste redenen. Ook milieu en prijs zijn factoren die meespelen.

Respondenten: vlees is gezond

Bijna 90% van de respondenten in het onderzoek ziet zichzelf als vleeseter. Zij zijn het meest positief over het bereidingsgemak van vlees, de kwaliteit en de smaak. Een groot deel van de vleeseters is ervan overtuigd dat vlees gezond is, afhankelijk van de vleessoort: van 39% voor varkens tot 67% voor gevogelte. Afhankelijk van de vleessoort staat 23 tot 32% (zeer) positief tegenover dier- en milieuvriendelijkheid. 23 tot 36% staat (zeer) negatief tegenover deze onderwerpen.

Jongeren

Onder jongeren zijn er bijna 3 keer zoveel niet-vleeseters (28%) dan het Belgische gemiddelde. Jongeren eten daarnaast ook minder frequent vlees dan oudere groepen. Jongere vleeseters staan iets negatiever tegenover milieu- en diervriendelijkheid van vlees dan de gemiddelde Belg.

Alternatieven voor vlees

Ruim 40% van de Belgen zoekt naar alternatieven voor vlees. Van de vleeseters is dat ruim een derde. Daarbij consumeren Belgen het vaakst eieren, vis, peulvruchten, zuivelproducten en bewerkte vegetarische producten als alternatief voor vlees. Van de Belgen die peulvruchten als alternatief zien, geeft 13% aan dagelijks peulvruchten en afgeleiden te eten. 42% doet dat wekelijks.

Consumptie van peulvruchten niet groter

Het grootste deel van de Belgen heeft geen plannen om de consumptie van peulvruchten te vergroten (52%), terwijl 23% meer peulvruchten of peulvruchtproducten wil eten. Respondenten staan over het algemeen niet zo open voor alternatieve eiwitbronnen als insecten, kweekvlees en hybride vlees. Het grootste deel stelt deze alternatieven niet te gaan consumeren.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin