Meeste EU-tarwe naar Noord-Afrikaanse landen

08-02 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De Europese Unie heeft vanaf 1 juli 2022 tot en met 5 februari van dit jaar 19 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Dat is 6,7% meer dan in dezelfde periode een jaar geleden.

De eerste maanden van het afzetseizoen liep de uitvoer van tarwe flink achter op een jaar eerder. Maar deze achterstand is ondertussen ruimschoots ingehaald. De belangrijkste afnemers van zachte tarwe dit seizoen zijn Marokko, Algerije, Egypte, Nigeria en Saoedi-Arabië.

Gerst

De afzet van EU-gerst ligt met 3,2 miljoen ton 40% ver onder het niveau van een jaar geleden. Gerst wordt in Europa redelijk goed gevraagd, ook als vervanger van mais, waardoor de prijzen relatief hoog liggen. Naast tarwe is gerst ook een interessant product voor voerleveranciers, omdat naar verwachting de komende maanden de mais import iets zal teruglopen. Dit omdat de Braziliaanse maisafzet wegvalt. In het Zwarte Zeegebied vertraagd Rusland het doorlaten van schepen, waardoor lange wachttijden voor Oekraïense schepen ontstaan.

Mais

De EU-invoer van mais loopt ondanks onzekerheden in de wereld flink voor op vorig jaar (+69%). Er is dit afzetseizoen tot en met 5 februari 16,7 miljoen ton mais ingevoerd door de EU. Dat was een jaar geleden in dezelfde periode nog 9,9 miljoen ton mais. De meeste mais is uit Oekraïne gekomen (7,9 miljoen ton), maar daarnaast was het Braziliaanse aanbod ruim met 7,4 miljoen ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer