Meeste uien voor € 10 verkocht

Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

Er heerst toch een minder positieve stemming op de uienmarkt. Prijzen bewegen ietwat omlaag en onzekerheden over corona houden de gemoederen bezig.

De beurs in Emmeloord verlaagt deze week de notering voor gele zaaiuien in de bewaring met € 0,50 naar € 9,50 tot € 10,50 per 100 kilo. De meeste handel wordt gedaan voor € 10 per 100 kilo.

Meeste uien naar Afrika

Op de exportmarkt is er weinig veranderd ten opzichte van vorige week. De meeste uien worden afgezet in Afrikaanse landen, waar Senegal en Ivoorkust de kartrekkers zijn. Ivoorkust begint voorzichtig met de eerste vroege eigen teelten, maar deze uien zijn kwalitatief stukken minder dan importuien. Wel is het een teken dat de eigen teelten in Afrika het de komende maanden gaan overnemen. En dat betekent dat na de jaarwisseling de afzet van uien binnen Europa bepalender wordt.

Een voordeel van het lage prijsniveau is dat de Nederlandse uien concurrerend zijn op de Europese markt. Dat biedt afzetmogelijkheden. De afzet naar Maleisië loopt redelijk goed door, al blijft de beschikbaarheid van containers lastig. Verder lijkt Polen wat terughoudender met kopen, omdat prijzen ietwat dalend zijn.

Minder brede afzet

De afzet is in november iets minder breed dan de weken ervoor. Eind vorig jaar trok rond deze periode juist de afzet naar Aziatische landen aan vanwege het wegvallen van aanbod uit India. Dit seizoen heeft India goede oogsten en recent uien uit een buffer op de markt toegelaten. Hierdoor zijn de binnenlandse prijzen er gedaald en hoeven Nederlandse uien geen gaten op te vullen.

Prognose: flauwe stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer