Meeste uientelers gokken toch niet op IC-gecoat zaad

10-03-2020 | |
Uienzaad met IC-coating in de zaaimachine. Een beeld dat nog maar bij een enkeling te zien zal zijn dit teeltjaar. - Foto: Peter Roek
Uienzaad met IC-coating in de zaaimachine. Een beeld dat nog maar bij een enkeling te zien zal zijn dit teeltjaar. - Foto: Peter Roek

Het gros van de uientelers die uienzaad met insecticidecoating (IC) in huis had, heeft het geruild voor zaad met een basiscoating. Dit vanwege het residurisico in de hieruit geproduceerde uien.

De IC-coating (Mundial, werkzame stof fipronil) beschermt de uienplanten de eerste zes weken tegen schadelijke insecten als de uienvlieg, bonenvlieg en ritnaalden. Het heeft ook een nevenwerking tegen trips.

Verlaging van maximale residuwaarde

De opgebruiktermijn voor het opbrengen als zaadcoating verliep vorig voorjaar. Daarom werd toen extra IC-gecoat zaad besteld voor de teelt van 2020. Dit zaad mag worden gezaaid, maar vanaf 18 mei geldt een verlaging van de maximale residuwaarde (MRL) van 0,02 milligram per kilo naar 0,005 milligram per kilo. De nieuwe MRL-waarde geldt voor alle uien van 2020 die vanaf deze datum worden geoogst.

Risico op overschrijding residuwaarde niet groot

Het risico dat de waarde in consumptie-uien wordt overschreden, is klein. Gebeurt dat wel, dan zijn de gevolgen groot. Voedsel- en warenautoriteit NVWA blokkeert dan de betreffende partij.

Uienzaadleveranciers De Groot en Slot en Hazera geven aan dat het gros hun IC-zaad heeft geruild voor zaad met alleen basiscoating (BC). Jaap Jonker van De Groot en Slot licht toe: “We dachten eerst dat 80% zou ruilen, maar dat werd 65%. Toen het stof wat neerdaalde, realiseerde een aantal telers zich dat het risico niet groot was. Het wordt ook pas actueel als de uien worden afgeleverd; niet in het teeltseizoen. Intussen pak je de bescherming van Mundial wel mee.”

De ruilactie is een schadepost voor de zaadbedrijven die deze mogelijkheid bieden.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Vos
Petra Vos Redacteur


Beheer