Meevaller in productie maakt tarwezetmeel goedkoper

18-10 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Extra aanbod van een aantal tarwezetmelen verlaagt de prijs. Maar leveranciers zijn uiterst gereserveerd in hun voorspellingen. Zo snel als het extra aanbod kwam, kan ook een tekort ontstaan in de roerige markt.

Van aantal tarwezetmelen prijs omlaag

Voor het eerst in maanden gaan van een aantal tarwezetmelen de prijs omlaag. En dat is opvallend in een markt waarin de noteringen tot recordhoogte zijn gestegen. Zo wordt Basic van Bonda € 0,10 goedkoper; de prijs zakt deze week van € 4,30 naar € 4,20 per procent droge stof. ForFarmers verlaagt de prijs van Corami met dezelfde stap naar eveneens € 4,20 per procent. En afnemers die DuyStarch bestellen bij Duynie betalen daar vanaf deze week € 0,20 minder voor; namelijk € 3,60 per procent.

Wispelturigheid van de markt

De oorzaak ligt in de wispelturigheid van de markt. Fabrikanten waarvan de bijproductenleveranciers deze restproducten afnemen produceren onverwacht meer dan ze aanvankelijk in prognoses aangaven. Een meevaller in een wereld waarin prijzen stijgen, buffervoorraden bijna niet aan te leggen zijn en bestelvolumes worden beperkt om iedereen te kunnen bedienen. Aan de andere kant zijn het reststromen met beperkte houdbaarheid die ook als er ineens 30 tot 40 procent meer aanbod is geplaatst moeten worden. Daarbij is het naast het vinden van klanten die (meer) willen afnemen, ook het extra vervoer dat op korte termijn geregeld moet worden een uitdaging.

Door de prijs te verlagen zal het product meer worden ingerekend in rantsoenen en vindt het sneller zijn weg

En waar de prijs bij krapte een instrument is om te sturen, is het dat ook als het aanbod verruimd. Door de prijs te verlagen zal het product meer worden ingerekend in rantsoenen en vindt het sneller zijn weg. Bij DuyStarch vond daarnaast ook een correctie plaats om de prijsstelling in lijn te brengen met de nutritionele samenstelling.

Hoewel aan de prijsknop is gedraaid, zijn de kortingen op volume nog niet van tafel. Bijproductenleveranciers zullen er bij bestellingen wellicht wat minder stringent op zijn nu het aanbod ruimer is, maar ze zijn erg gereserveerd voorzichtig in het nemen van ingrijpender maatregelen. ‘Als we nu de volumebeperking eraf halen, moeten we die misschien volgende week alweer invoeren. Dat heeft geen zin’, klinkt het. Ze houden er dus duidelijk rekening mee dat het aangeboden volume ook ineens weer kan slinken in de huidige volatiele markt.

Daarbij is geen sprake van een prijsverlaging over de hele breedte van de tarwezetmelen. Zo verlaagt ForFarmers dus de prijs van Corami, maar blijft Amidyn onveranderd op € 4,10 per procent. De aanvoer daarvan is stabieler qua volume. En ook bijvoorbeeld Hamino Spezial noteert prijshoudend op € 4,10.

Stoomschillen vorige week duurder

De andere bijproducten blijven de prijzen ongewijzigd hoog. Het aanbod van veel producten is beperkt en daardoor de markt stevig. Dat is bijvoorbeeld terug te zien bij de aardappelstoomschillen. Bij ForFarmers kwamen drie weken geleden de Noliko stoomschillen weer in het assortiment terug. De prijs startte op € 3,40, maar werd een week later al verhoogd naar € 3,50 per procent. De prijs van ‘gewone stoomschillen’ steeg op dat moment bij ForFarmers van € 3,30 naar € 3,40.
Duynie en Van Triest volgden een week later door zijn stoomschillen ook naar € 3,40 per procent te zetten. Dat is ook het prijsniveau dat Looop hanteert.

Voorspellen lastig

Het onverwacht opgelopen aanbod van tarwezetmelen maakt nog eens duidelijk hoe volatiel de bijproductenmarkt is. De productie laat zich amper een week vooruit prognosticeren en dan nog kan het ineens anders uitpakken. Voorspellen is koffiedik kijken, en dat maakt dat leveranciers aan de veilige kant gaan zitten in hun planningen en over de verwachte prijsontwikkeling geen uitspraken durven doen.

Prognose: onvoorspelbare markt, prijs kan alle kanten op.

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer