Doorgaan naar artikel

Megaschikking Bayer om Roundup deels onzeker

Een commissie van wetenschappers moet zich buiten over de bepaling of glyfosaat, dat in Roundup zit, kankerverwekkend is. - Foto: Reuters

Een commissie van wetenschappers moet zich buiten over de bepaling of glyfosaat, dat in Roundup zit, kankerverwekkend is. - Foto: Reuters

Bayer is mogelijk nog lang niet verlost van juridische procedures rond het omstreden middel Roundup.

Het chemiebedrijf sloot onlangs een megaschikking met Amerikanen die beweren kanker te hebben gekregen door de onkruidverdelger. Echter, volgens een rechter in Californië kunnen bepaalde onderdelen van die overeenkomst niet door de beugel.

In de schikking, waarmee in totaal $ 10,9 miljard (bijna € 10 miljard) is gemoeid, zitten ook afspraken over de manier waarop toekomstige claims tegen Bayer wegens Roundup worden afgehandeld. Deze bepalingen moeten worden goedgekeurd door een rechter.

Het is hoogst onzeker dat die toestemming er ook daadwerkelijk komt, waarschuwt een Californische rechter in rechtbankdocumenten. Er is namelijk afgesproken dat een commissie van wetenschappers moet oordelen of glyfosaat, de werkzame stof in Roundup, kanker heeft veroorzaakt.

Lees ook: Wetenschap moet Bayer redden van toekomstige claims

Houdt oordeel over glyfosaat en kanker juridisch stand?

Het is volgens de rechter ‘twijfelachtig’ of zo’n overeenkomst juridisch stand houdt, want bij schadeclaims is het uiteindelijk aan de rechters of jury’s om te oordelen of Roundup kanker veroorzaakt. Bayer heeft altijd volgehouden dat glyfosaat veilig is voor gebruik in de landbouw. Bij de schikking die in juni werd getroffen, bekende het bedrijf dan ook geen schuld.

Volgens de Californische rechter is het ook de vraag of klagers in de toekomst wel gebonden willen zijn aan eerder gemaakte afspraken in de schikking, terwijl het onderzoek naar Roundup nog doorgaat. Later deze maand is er een zitting over de schikking.

Beurskoers Bayer opnieuw fors omlaag

Het nieuws over de zoveelste tegenslag in de langslepende procedure gaf de beurskoers een flinke knauw. Dinsdag 7 juli rond 15.00 uur stond de koers van Bayer ruim 6% lager dan de vorige slotkoers van net iets meer dan € 67. Bij de aankondiging van de schikking eind juni noteerde het aandeel Bayer nog net boven € 73. Dat was altijd nog iets lager dan de laatste piek eind februari voor de coronacrisis de beurzen in zijn greep kreeg.

Sinds de aankoop van Monsanto in 2017 heeft de beurskoers van het Duitse concern een flinke veer gelaten. In juni 2017 noteerde het Bayer-aandeel nog op ruim € 122, daarna ging het bergafwaarts. Dit jaar lag het dieptepunt zelfs onder € 50 op het dieptepunt van de coronamalaise op de beurzen.

Bekijk het verloop van de beurskoers van Bayer en andere bedrijven in de Beursindex via Foodagribusiness.nl/markt

Medeauteur: Wim Esselink

Beheer
WP Admin