Mei-prijs RFC naar hoogste punt in 7 jaar

26-04 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs voor mei met € 1,50 naar € 37,50 per 100 kilo. Daarmee betaalt het de hoogste voorschotprijs voor de maand mei in 7 jaar tijd.

Weliswaar heeft ook Arla de voorschotprijs voor mei verhoogd, met nog 5 cent meer dan FrieslandCampina (met € 1,55), maar Arla komt uit op een basisprijs die € 1,30 per 100 kilo lager ligt.

Hogere zuivel- en melkprijzen

FrieslandCampina verhoogt de melkprijs aan de hand van een vaste formule, waarvoor de uitbetaalprijzen van de concurrenten maatgevend zijn, maar waarin verwachte uitbetaalprijzen ook een grote rol spelen. De onderneming voorziet in ieder geval hogere zuivel- en melkprijzen. Die waren de afgelopen maanden al vrij goed door een achterblijvende melkaanvoer in Europa. De verwachte heropening van restaurants en cafés vergroot de vraag naar zuivelproducten extra, ziet FrieslandCampina. Een klein deel van de melkprijsverhoging is daarnaast toe te schrijven aan een opwaartse correctie van circa 20 cent per 100 kilo. Die is het verwerkt als gevolg van hoger dan verwachte uitbetaalprijzen bij de concurrentie in de afgelopen periode. De kale prijs bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo komt uit op € 36,96, de maximale prijs (voor Planet Proof-boeren) komt uit op 40,46 per 100 kilo.

Lees verder onder grafiek

FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs voor mei met € 1,50 naar € 37,50 per 100 kilo.
FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs voor mei met € 1,50 naar € 37,50 per 100 kilo.

Biologische melkprijzen

De biologische garantieprijs voor mei stijgt daarentegen amper bij FrieslandCampina. Deze garantieprijs gaat namelijk met slechts 25 cent omhoog naar € 48,75, en dan is dat ook nog eens vooral dankzij een opwaartse correctie van 54 cent. Reden daarvoor is dat de uitbetaalprijzen van de concurrenten in de voorbije maanden hoger dan verwacht waren. Voor het overige ziet FrieslandCampina een relatief constante biologische markt. Concurrent Arla ziet dat anders. Die verhoogde de biologische melkprijs voor mei juist met € 1,27 naar € 49,10, en komt daarmee ook boven FrieslandCampina uit.

De algemene verwachting in de markt is ondertussen wel dat meer zuivelbedrijven hun melkprijzen zullen verhogen. Is het niet vanwege verdere prijsstijgingen op de zuivelmarkt, dan wel doordat de effecten van duurder verkochte zuivel beginnen aan te tikken. Zo hintte ook het Belgische Milcobel vorige week naar verdere melkprijsverhogingen.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.