Melkaanvoer 0,7% lager dan vorig jaar in VS

23-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De melkaanvoer in de Verenigde Staten zakte in mei met 0,7% tot ruim 8,9 miljoen ton melk ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar.

Dat maakt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) bekend. Het verschil met vorig jaar loopt langzaam terug. In april was het verschil nog 1%. De gemiddelde dagelijkse melkgift van alle Amerikaanse melkveehouders bedroeg in mei 288.470 ton melk. In april van dit jaar was dat 0,3% meer.

Kleinere melkveestapel

In een maandelijkse analyse van de USDA zijn de gestegen kosten, de slechtere eigen ruwvoervoorziening door de droge condities en een kleinere melkveestapel de belangrijkste oorzaken voor de kleinere melkproductie. Het aantal melkkoeien in de VS zakt ten opzichte van vorig jaar mei met 102.000 dieren. De gemiddelde melkgift per koe bedroeg in mei 951 kilo. Dat was in dezelfde maand vorig jaar 4 kilo lager. Het ministerie verwacht dat de melkaanvoer in het tweede kwartaal zon 0,5% achter blijft lopen met vorig jaar, maar in het derde kwartaal met hetzelfde percentage stijgt.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer