Melkaanvoer in verschillende landen lager

24-05 | |
Melk wordt geleverd bij een kaasfabriek van de Bel Group in Evron, in het noordwesten van Frankrijk. - Foto: ANP
Melk wordt geleverd bij een kaasfabriek van de Bel Group in Evron, in het noordwesten van Frankrijk. - Foto: ANP

De Duitse melkaanvoer bedroeg in maart 2,69 miljoen ton; dat 2,1% minder is dan in maart 2021.

Dat blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van landbouw. De gemiddelde dagelijkse aanvoer in Duitsland ligt op 86.931 ton. Ten opzichte van een maand eerder is dat maar een kleine stijging van krap 0,8%.

Biologische melkproductie gestegen

De achterstand met vorig jaar is in drie maanden tijd gegroeid naar gemiddeld 1,9%, terwijl juist in februari het verschil gekrompen was tot 1,7%. De biologische melkproductie stijgt met 1,8% tot 111.369 ton. Ook de import van melk wordt nog maandelijks vergroot. In maart werd 83.501 ton melk geïmporteerd, dat maar liefst 28,5% hoger ligt dan in maart van 2021.

Minder melk in Frankrijk

De Franse melkproductie bleef in maart 1,2% achter op die van maart vorig jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers van het statistisch bureau van het Franse ministerie van Landbouw. In totaal bedroeg de productie 2,10 miljoen ton melk.

De gemiddelde dagelijkse melkgift in Frankrijk ligt op 67.832 ton. Een seizoensmatige stijging is hierin wel waar te nemen. In vergelijking met februari stijgt de dagelijkse melkgift met 1,8%. De gemiddelde gehalten in de geleverde melk zijn 4,25% vet en 3,37% eiwit. Vorig jaar maart was vet 0,01% lager en het gemiddelde eiwitgehalte gelijk.

Verenigde Staten

De melkaanvoer in de Verenigde Staten viel in april terug met 1% tot 8,67 miljoen ton. Dat maakt USDA, het Amerikaanse ministerie van Landbouw bekend in zijn maandelijkse rapportage. De achterstand in maart was bijna weg en bleef nog 0,4% achter op een jaar eerder. De gemiddelde dagelijkse productie bedraagt 298.543 ton en is licht gestegen ten opzichte van een maand eerder.

Waar de melkveestapel in de eerste drie maanden nog een groei liet zien, bleef deze in april stabiel op 9,4 miljoen stuks vee ten opzichte van maart. In april 2021 werden nog 100.000 melkkoeien meer geteld. De veestapel groeide tot in mei vorig jaar door en werd toen afgebouwd door hitte en stijgende productiekosten. De melkproductie per koe is in april gelijk ten opzichte van vorig jaar, maar zakt ten opzichte van maart dit jaar met 2%.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer