Doorgaan naar artikel

Melkalternatief op basis van microalgen gemaakt

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: Canva

Foto: Canva

Sophie’s Bionutrients heeft de eerste melkvervanger op basis van microalgen geproduceerd.

Vorig maand lanceerde het in Singapore gevestigde voedseltechnologiebedrijf al ’s werelds eerste microalgenburger. Beide producten zijn gemaakt met microalgen-eiwitmeel, afkomstig van een eigen microalgenstam die al na drie dagen kan worden geoogst. Het meel kan allerlei vormen, texturen en kleuren aannemen. Voor melkalternatief wordt het gehomogeniseerd met water.

Microalgenmelk zuivelvrij

Microalgenmelk is zuivelvrij, maar volgens het bedrijf gelijk aan koemelk wat betreft voedingswaarde. Tegelijkertijd is de hoeveelheid eiwit 50% hoger en is het veilig te consumeren voor mensen met lactose-intolerantie. De textuur is zoals melk op basis van noten. Het kan echter verder worden verfijnd om de romige textuur van zuivelproducten na te bootsen.

Plantaardig en duurzaam eiwitalternatief

Sophie’s Bionutrients ontwikkelt met microalgen en gepatenteerde technologieën een plantaardig en duurzaam eiwitalternatief. “Het superfood van de toekomst”, stelt ceo en mede-oprichter van het bedrijf Eugene Wang. “Door verdere productverfijning met partners in de voedsel- en drankenindustrie kunnen we met ontwikkelingen als deze eerste allergeenvrije micro-algenmelk onze manier van leven, produceren en consumeren ten goede veranderen.”

Circulaire productiemethode

Het eerste zuivelvrije melkalternatief op basis van microalgen. – Foto: Sophie’s Bionutrients

De algen worden gekweekt in een beschermde omgeving, wat zorgt voor een hogere productie dan in conventionele zonnevijvers. Dat verlaagt de kosten van algenteelt, een veel genoemd obstakel van deze ontwikkeling. De micro-algen kunnen tijdens het fermentatieproces worden gevoed met voedselafval zoals gebruikte granen, okra en melasse. Zo ontstaat een duurzame, circulaire productiemethode.

 

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin