Melklab 2.0 wil meerwaarde kruidenrijk gras aantonen

24-01-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Melk van kruidenrijk gras heeft vaak een betere vetzuursamenstelling en een betere smaak.

De Stichting Natuurlijk Melken 2050 gaat de komende 2 jaar gericht en systematisch onderzoek doen naar de effecten van onder meer kruidenrijk gras op de eigenschappen van melk. Dit maakte de stichting bekend.

Melk van kruidenrijk gras heeft vaak een betere vetzuursamenstelling, er zitten meer mineralen in en de melk heeft vaak een betere smaak. Belangrijke vragen zijn echter:

  • Wat voor kruidenmix is het beste?
  • Wat kun je bijvoeren?
  • Wat zijn de invloeden van seizoen en lactatiestadium op de melk?

Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om de relatie met diergezondheid in het project te betrekken.

20 Noord-Hollandse boeren

Met een groep van 20 boeren Noord-Nederlandse melkveehouders wordt de komende 2 jaar nauwkeurig onderzoek gedaan. Het zijn niet speciaal gangbare of biologische boeren, wel boeren die veel weiden en nagenoeg alleen gras voeren, stelt bestuurslid Catharinus Wierda. Bijproducten kunnen het effect op de melksamenstelling verstoren.

De geproduceerde melk wordt onderzocht op samenstelling, smaak en eigenschappen om zo te ontdekken wat de unieke waarden van deze melk zijn in relatie tot natuurinclusiviteit.

Vervolgonderzoek voor betere onderbouwing

Eerste tekenen wijzen erop dat de vetzuursamenstelling gunstiger (gezonder) lijkt, dat het gemiddeld aantal mineralen en vitaminen hoger lijkt en de smaak beter is. Vervolgonderzoek is nodig om een betere onderbouwing te vinden tussen de bedrijfsvoering en de samenstelling van de melk van natuurinclusieve bedrijven.

Deelnemers in het project zijn onder meer zuivelverwerker De Fryske, NoorderlandMelk, CZ Rouveen en ook Living Lab Fryslân. De provincie Friesland en de Europese Unie zijn de belangrijkste financiers.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer