Doorgaan naar artikel

Melkpoeder GDT duurder, Europa profiteert niet

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Een onverwachte prijsstijging van 7% voor melkpoeder in Nieuw-Zeeland lijkt het grootste nieuws in de zuivelhandel deze week.

Na een aantal edities flink in prijs te hebben ingeleverd, veert deze flink terug. Er is geen vergrote activiteit te merken uit China; het heeft volgens handelaren te maken met een sterke vraag vanuit het Midden-Oosten. De opleving lijkt eenmalig, want de consumptie in deze regio lijkt niet echt te zijn toegenomen.

Nauwelijks handel

Op de Europese markt lijkt de invloed van de GDT klein. Er is nauwelijks handel in melkpoeder, terwijl voorraden verder oplopen. De prijs ligt op ongeveer € 2.200 per ton. De versproductie heeft te lijden van het aanhoudend koude voorjaarsweer. Dat houdt de vraag naar room laag. De prijs zakt hierdoor onder de € 5 en komt uit op € 4,95 per kilo. Mageremelkconcentraat staat ook onder druk, maar kan de prijs deze week nog vasthouden op € 1,60 per kilo.

De botermarkt is volatiel. Verkopers willen graag boter kwijt, maar het is lastig kopers te vinden op korte termijn. De prijs wisselt, maar boter kan rond € 4.500 per ton worden verhandeld. De melkaanvoer blijft stevig, Nederlandse en Duitse melkveehouders melken flink door, ondanks lagere prijzen voor gecontracteerde melk. Het aanbod van rauwe melk op de spotmarkt is stevig, maar de prijs blijft rond 30 cent per kilo schommelen.

Handel in kaas stabiel

De handel in kaas blijft stabiel. Hoewel de productie van kaas flink aantrekt, lijken producenten zich nog geen echte zorgen te maken. Ze bieden kaas voor hogere prijzen aan. Kopers accepteren deze prijsverhoging, maar kopen niet te veel. Op dit moment ligt de prijs rond € 3,20 per kilo. Mozzarella is iets zwakker, al proberen verkopers het voor € 3,10 per kilo te verkopen. Kopers willen niet meer dan € 3 per kilo betalen. Emmental blijft stevig geprijsd op € 4,40 per kilo. De zuivelmarkt lijkt ook komende week nog moeizaam te verlopen.

Prognose: prijzen onder druk.

Beheer
WP Admin