Melkpoedermarkt neemt stokje over van kaas

14-11-2019 | |
Foto: ANP -
Foto: ANP

Terwijl de kaasprijzen momenteel weer iets stabiliseren, blijft de poedermarkt omhoog gaan.

De notering van ZuivelNL voor mageremelkpoeder ging deze week richting € 2.500 per ton, de spotmarkt zit ondertussen rond € 2.600 per ton en de verwachting is dat de prijzen de komende weken verder omhoog gaan, naar boven € 2.700 per ton. In combinatie met de ook mooi aangetrokken prijs voor room (€ 4.700 per ton en hoger) is poeder- en roomproductie momenteel weer aantrekkelijker dan de productie van kaas.

Poeders en mageremelklconcentraat beter geprijsd

De poedermarkt wordt omhoog getrokken door een prima vraag van zowel export als interne Europese behoefte. Veel kopers zitten kort gedekt en moeten posities veilig stellen. De goede melkpoederprijs maakt dat ook de spotprijzen voor mageremelkconcentraat verder omhoog gaan, naar € 2.400 per ton en meer.

De spotprijs voor Nederlandse foliekaas schommelt rond € 3,15 per kilo. De verwachting is dat dit niveau de komende weken gehandhaafd kan blijven, maar medio december moeten weer nieuwe retailcontracten worden afgesloten. Afhankelijk van de vooruitzichten dan moet blijken waar de prijzen verder heen gaan.

Spotmelkprijs daalt terwijl de notering voor boter herstelt

De botermarkt lijkt ondertussen ook iets te verbeteren. De prijs voor blokboter beweegt langzaam richting € 3,60 per kilo. De beweging omhoog is redelijk normaal voor de tijd van het jaar. Na de jaarwisseling moet blijken of deze opleving aanhoudt.

De spotmelkprijs is ondertussen iets lager. De markt is kalm bij voldoende aanbod.

Prognose: hogere prijzen voor met name melkpoeders.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer