Melkprijs A-ware stijgt € 1 in januari

05-01 | |
Kaaspakhuis van A-ware.- Foto: Michel Zoeter
Kaaspakhuis van A-ware.- Foto: Michel Zoeter

De melkprijs van A-ware stijgt in januari met € 1 tot € 43,58 per 100 kilo. Ten opzichte van december is de prijs € 1 lager, maar toen keerde de zuivelverwerker € 2 per 100 kilo melk extra uit. De vet- en eiwitprijs zijn ten opzichte van december wel gestegen.

Melkveehouders die melk leveren aan het ‘Beter voor’-programma van Albert Heijn kunnen een bedrag van € 49,69 tegemoetzien in januari. De werkelijk uitbetaalde prijs komt in januari uit op € 46,07 per 100 kilo melk uit, dat is € 1,20 meer. Dat deze gewogen prijs harder stijgt, komt naast een stijgende melkprijs door een groter volume van de zuivellijn Zaanse hoeve van AH. De biologische melkprijs van A-ware stijgt in januari ook en komt uit op € 56,34 per 100 kilo. Net als bij de traditionele melk is het uiteindelijke bedrag € 1 lager door de extra toeslag die in december werd uitgekeerd.

Melkprijs DOC stijgt ruim € 2

De melkprijs van DOC kaas stijgt met € 2,14. Leveranciers krijgen in januari een basisprijs van € 43,11 per 100 kilo melk. Wanneer een melkveehouder de maximale toeslagen krijgt, stijgt het te ontvangen bedrag naar € 46,41 per 100 kilo melk.

Lactalis Leerdammer betaalt in januari € 1,34 meer uit aan leveranciers. Zowel vet als eiwit zijn gestegen in prijs. De berekende basisprijs voor deze maand komt uit op € 42,96 per 100 kilo melk. Hier kan een maximale toeslag van € 3,25 aan worden toegevoegd, als de leveranciers weide- en VLOG-toeslag ontvangen. Ook is hier een markttoeslag van 25 cent aan toegevoegd. Een duurzaamheidspremie van maximaal 60 cent wordt met het melkgeld van maart uitgekeerd. De genoemde bedragen bij DOC en Leerdammer zijn exclusief btw, bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo en 5 cent is in mindering gebracht voor de bijdrage aan ZuivelNL.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer