Doorgaan naar artikel

Melkprijs Cono boven 40 cent met dank aan CSK

Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

Voor de boeren van Cono is het mooi dat de coöperaties onder leiding van FrieslandCampina het tafelzilver in de vorm van CSK verkochten.

Daardoor kon Cono over vorig jaar een contante melkprijs noteren van 40,17 eurocent. Een magische grens werd overschreden. Dat kon omdat Cono vorig jaar niets heeft toegevoegd aan de reserves. Dat was niet nodig omdat ze de opbrengst van CSK – voor Cono ongeveer € 6 miljoen – in de reserves hadden gestopt. Dat was in 2018 al 46%. Voor andere coöperaties om jaloers op te worden.

Best uitbetalende zuivelonderneming

Daarmee zeg ik niet dat Cono gered is door de verkoop CSK. Zeer zeker niet. Ook zonder de zilvervloot van CSK zou Cono de best uitbetalende zuivelonderneming in Nederland zijn geweest. Een paar cent meer dan FrieslandCampina. Petje af voor de kleine Noord-Hollandse coöperatie.

Het is toch vreemd dat kleine coöperaties meer met kaas kunnen dan grote

“Het kan dus wel met kaas”, zegt Hanna. “Het is toch vreemd dat kleine coöperaties meer met kaas kunnen dan grote. Bij FrieslandCampina is het altijd een zorgenkindje, hoewel het dit jaar beter is gegaan. Tenminste uit de rode cijfers, zo werd medegedeeld bij de toelichting over de jaarcijfers 2019. Maar dat haalt het niet bij Cono en ook Rouveen. Van die laatste zien we nooit exacte cijfers, maar die schijnen ook goed te zijn. Het kan dus zeker met kaas.”

FrieslandCampina is middenmotor

Dat bewijst ook Deltamilk. Die slaagt erin mee te doen met de top-uitbetalers in ons land. Eenzaam onderaan bungelt DOC. De leden krijgen daar een paar cent minder. Al jaren. Kennelijk went dat, want je hoort er niemand meer over.

FrieslandCampina is een goede middenmotor. Maar de motor hapert. Door haar omvang is ze marktleider in de melkprijzen, maar niet vanwege de leidende prijs. De buitenlandse deelnemingen, die jarenlang een fikse bijdrage leverden aan de melkprijs, hebben te kampen met problemen. Ik ben benieuwd wat we daar nu in de melkprijs van merken.

En dan komt de coronacrisis er nog bij. Ook daar krijgt een internationale onderneming last van. Meer dan de kaascoöperaties. Maar voor nu: proficiat boeren van de Cono.

Meer informatie over voorschotmelkprijzen van diverse zuivelbedrijven vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin