Doorgaan naar artikel

Melkprijs FrieslandCampina daalt stevig

FrieslandCampina verwacht dat referentiebedrijven de komende maand de melkprijs verder verlagen. Foto: Mark Pasveer premium

FrieslandCampina verwacht dat referentiebedrijven de komende maand de melkprijs verder verlagen. Foto: Mark Pasveer

De garantieprijs van Royal FrieslandCampina daalt stevig met € 5,75 en komt in april uit op € 44,75 per 100 kilogram.

FrieslandCampina verwacht dat referentiebedrijven de komende maand de melkprijs verder verlagen. Dit vanwege een groot melkaanbod in Noordwest-Europa, in combinatie met een beperkte vraag naar zuivel. Deze bedrijven zijn de basis voor de melkprijs die FrieslandCampina aan leden-melkveehouders gegarandeerd uitbetaalt.

Inmiddels zakte de prijs al bijna € 18

In de prijsverlaging zit een negatieve prijscorrectie verwerkt, omdat de melkprijsverwachting in de afgelopen periode te positief is ingeschat. Met de huidige verlaging komt de garantieprijs onder die van april vorig jaar uit. Toen stond de prijs nog op € 48,50 per 100 kilo melk en steeg in de loop van het jaar door tot de hoogste prijs van € 62,51 in december. Inmiddels zakte de prijs al bijna € 18. De door Boerderij berekende melkprijs komt uit op € 44,14 per 100 kilo melk. Hierin is de bijdrage van 5,5 cent ten behoeve aan ZuivelNL in mindering gebracht.

Biologische melkprijs FrieslandCampina daalt ook

De biologische garantieprijs komt in april uit op € 61 per 100 kilo. Dat is een daling van € 2,25 ten opzichte van de prijs van maart. De prijsdaling zou groter zijn geweest, maar FrieslandCampina heeft een positieve correctie over de afgelopen periode toegepast. Hoeveel die correctie bedraagt zegt de onderneming niet. Wel spreekt het de verwachting uit dat referentiebedrijven hun biologische melkprijzen licht zullen aanpassen als gevolg van een iets afzwakkende vraag.

Gemiddeld tot en met april komt de biologische garantieprijs uit op € 63,06 per 100 kilo melk. Dat is bijna € 10 meer dan een jaar eerder.

Spotprijs rauwe melk rond 30 cent

De situatie op de zuivelmarkt voelt nog steeds zwaar aan. Op dit moment schommelt de spotprijs van rauwe melk rond 30 cent per liter. Prijzen voor vloeibaar zuivel veerden afgelopen week licht op. Vooral de vraag naar room voor de aanstaande paasdagen zorgt voor een opleving. De verwachting is dat de vraag de komende weken terugloopt, omdat in de meeste behoefte is voorzien. In combinatie met een verder toenemende melkaanvoer geeft dat na Pasen een verdere prijsdruk voor alle zuivelproducten.

Beheer
WP Admin