Doorgaan naar artikel

Melkprijs Milcobel daalt naar € 40 in april

Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

Milcobel betaalt in april een standaard melkprijs van € 40 per 100 liter uit.

Ten opzichte van een maand eerder zakt de prijs met 50 cent per 100 liter. Deze melkprijs is gebaseerd op 43 gram vet en 35 gram eiwit per liter.

Milcobel: prijzen op zuivelmarkt op laag niveau

De daling is in vergelijking met Nederlandse zuivelverwerkers veel kleiner, maar de Belgische melkverwerker verlaagde de melkprijs al sinds oktober en de prijs is inmiddels € 16,50 gezakt. Die daling komt overeen met de prijsverlagingen die zuivelfabrieken in Nederland hebben doorgevoerd. Omgerekend naar Nederlandse standaardwaarden van 4,50% vet en 3,58% eiwit komt de basismelkprijs uit op € 42,63 per 100 kilo melk.

Milcobel merkt op dat prijzen op zuivelmarkten op lage niveaus hangen en ziet dat het voor kopers lastig is in te schatten welke kant de zuivelmarkt opgaat. Dat weerhoudt hen ervan inkopen te doen, wat voor een negatieve impact zorgt op vraag en aanbod. De prijzen zijn exclusief btw en voor de Nederlands berekende melkprijs geldt dat de inhouding van 5,5 cent aan ZuivelNL al in mindering is gebracht.

Samenwerking met Arla

Om de bedrijfsvoering verder efficiënt te maken, werkt Milcobel onder andere op zijn productielocatie in Langemark samen met het Deense Arla om de mozzarellafabriek geschikt te maken voor de productie van wei-permeaat. Ook bouwt Milcobel aan een Mozzarella Experience Center, waarin het bedrijf zijn positie als dé referentie op het gebied van industriële mozzarella-toepassingen wil verstevigen. De opening van dit centrum wordt in mei verwacht.

Beheer
WP Admin