Doorgaan naar artikel

Melkprijs RFC stijgt naar € 43,72

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

De garantieprijs van FrieslandCampina komt voor december € 2,47 hoger te liggen op € 43,72 per 100 kilo melk.

Dat is de hoogste prijs sinds november 2013. Toen lag de basisprijs voor melk met € 46,56 per 100 kilo nog boven die van nu. In 2017 werd voor het laatst meer dan € 41 betaald voor 100 kilo melk.

Hogere prijzen basiszuivel

RFC baseert de stijging op referentiemelkprijzen van grote zuivelconcerns in Noordwest-Europa. Die zijn op hun beurt gestegen door een lager melkaanbod in combinatie met gunstige marktontwikkelingen in Europa en stijgende basiszuivelprijzen.

Op de zuivelmarkt zijn de prijzen al een geruime tijd hoog, doordat de melkaanvoer in de belangrijkste melkleverende landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Nederland flink achterblijft. Naast de seizoensmatige productiedip in het najaar, blijft de productie ver onder het niveau van 2020.

Lagere melkaanvoer

In Nederland werd in oktober volgens RVO 4,2% minder melk aangevoerd. Wisselende kwaliteit van het basisrantsoen en flink hoge prijzen voor aanvullend voer drukken de melkproductie op de melkveebedrijven. De vraag naar zuivel is goed en stuwt de prijzen voor zowel boter, als kaas en melkpoeders naar boven. De top van het prijsniveau lijkt te zijn bereikt. Maar de aanvoer is nog zo terughoudend, dat voor het eerste kwartaal rekening wordt gehouden met een krappe melkaanvoer en stevige prijzen voor zuivelproducten.

Melkprijsberekening

Uit de melkprijsberekening van Boerderij blijkt dat een melkveehouder met een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo melk, een uitbetaling kan verwachten van € 43,14 per 100 kilo. Als leveranciers ook de maximale toeslagen ontvangen (PlanetProof), kan dit bedrag oplopen tot € 46,64 per 100 kilo.

De genoemde bedragen zijn exclusief btw en inclusief 5 cent inhouding voor bijdrage aan ZuivelNL. Eerder verhoogde Arla Foods met ruim € 3 tot € 40,07. Andere melkfabrieken, zoals DOC en A-ware volgen met hun melkprijs de loop van december.

Biologische melkprijs

De prijs voor biologische melk stijgt in december met 83 cent tot een garantieprijs van € 51,58 per 100 kilo melk. In december 2017 werd voor het laatst een melkprijs betaald die boven € 51 uitkwam.

Gemiddeld ligt de garantieprijs over 2021 op € 49.17 per 100 kilo. Vorig jaar bleef deze nog steken op € 46,70.

Beheer
WP Admin