Melkveehouders Vreugdenhil naar bijna 90% weidegang

29-06-2020 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Steeds meer melkveehouders van Vreugdenhil Dairy Foods zetten stappen om te verduurzamen.

Vorig jaar paste bijna 89% weidegang toe, ruim 90% van de leden pakte de duurzaamheidspremie van 60 cent per 100 kilo mee.

Dit blijkt uit het duurzaamheidsverslag 2019 van de zuivelproducent. Genoemde cijfers zijn een verbetering ten opzichte van de voorgaande jaren. In 2018 pakte bijvoorbeeld krap 85% van de boeren de duurzaamheidspremie mee en lag ook het percentage weidegang lager.

Opwekken eigen energie

Vreugdenhil scoort met weidegang overigens al langere tijd boven het landelijk gemiddelde, dat vorig jaar op 83% lag. Ook met de KalfOK-score werden betere resultaten geboekt. In 2019 had 78% van de melkveehouders een score van 70 punten of meer. De reductie van het energieverbruik komt ook goed op gang, maar het opwekken van eigen energie heeft nog een weg te gaan. Zo’n 15% van de melkveehouders produceert 50% van meer van de eigen energiebehoefte, vooral met behulp van zonnepanelen.

In de fabrieken en het kantoor van Vreugdenhil worden ook voortdurend verdere stappen gezet om te verduurzamen. Zo is in de fabriek in Barneveld zwaar ingezet op het gebruik van zonnepanelen en warmtepompen.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur


Beheer