Doorgaan naar artikel

Melkverwerkers zoeken al de deur van de opslag

Foto: Twan Wiermans

Foto: Twan Wiermans

De gezamenlijke Europese melkverwerkers vragen al om openstelling van de private opslagregeling.

De piek in de melkaanvoer moet nog beginnen, en de gezamenlijke Europese melkverwerkers vragen al om openstelling van de private opslagregeling. Wat zegt dit? Volgens de club van deze verwerkers stagneert de markt ernstig, door corona-gerelateerde problemen.

Onderkant melkpoedermarkt nadert interventieniveau

De melkveehouders merken het nog amper in hun uitbetaalprijzen, maar de onderkant van de melkpoedermarkt nadert het interventieniveau al. Dat staat op € 1.698 per ton, Nederlands product gaat nog weg voor prijzen rond de € 2.000 per ton, maar er gaat ook al melkpoeder weg voor minder dan € 1.800 per ton. De kaasmarkt krijgt ook klappen, al was dat vorige week al duidelijk.

Duitse foliekaas word verkocht voor rond de € 2,50 per kilo. Wie geen gele kaas produceert, maar mozzarella, krijgt het extra voor de kiezen, want dit product gaat grotendeels naar de foodservice en daar ligt de boel even stil. De optie van invriezen komt dan al snel om de hoek kijken.

Markt voor melkvet

De markt voor melkvet is ook al niet opbeurend. De roomprijzen leken even in een vrije val beland en kwamen onder de € 3,00 per kilo te liggen. Oorzaak is een plotseling en massief aanbod van Brits product op een markt die toch al onder druk lag. De spotmarkt voor rauwe melk lijkt op het eerste gezicht nog redelijk. Hier en daar wordt zelfs een prijs van 32 tot 33 cent per kilo opgevoerd, maar dit is een virtuele werkelijkheid. Fabrikanten proberen de eigen melk maximaal te verwerken. Moet er toch worden verkocht, dan worden vele centen minder gebeurd. Franse melk is al beschikbaar voor 25 tot 26 cent – al zullen er weinigen zijn die dit product voor verse zuivel durven in te zetten.

Prognose: dalende prijzen.

Beheer
WP Admin