Mengniu Innovation Center Europe in Groningse Leek

23-05-2020 | Laatste update op 02-03 | |
Chinese zuivelondernemingen timmeren ook in het buitenland steeds harder aan de weg. Zo deed Mengniu afgelopen jaar nog 2 grote overnames in Australië. - Foto: ANP
Chinese zuivelondernemingen timmeren ook in het buitenland steeds harder aan de weg. Zo deed Mengniu afgelopen jaar nog 2 grote overnames in Australië. - Foto: ANP

De Chinese zuivelgigant Mengniu neemt de activiteiten van het failliete Nederlandse SieveCorp over. Dat bevestigt curator Jan Hein Mastenbroek.

Mengniu heeft bij de Kamer van Koophandel een Nederlandse vestiging ingeschreven onder de naam Mengniu Innovation Center Europe. Vestigingsplaats is het Groningse Leek. Het gaat om een inschrijving op dezelfde locatie als waar voorheen het onderzoekslab van SieveCorp was gevestigd. Het faillissement van SieveCorp werd in oktober vorig jaar uitgesproken. Mastenbroek geeft aan dat nu sprake is van een doorstart.

Nieuwe filtratietechnologie

SieveCorp ontwikkelde een nieuwe filtratietechnologie voor het langer houdbaar maken van vloeistoffen als melk en vruchtensappen. Eerder was in Nederland sprake van samenwerking met zuivelonderneming Vecozuivel. Deze samenwerking is echter al een tijd terug gestopt, laat Mastenbroek weten. Ook controleerde SieveCorp de helft van de aandelen in A2 Dairy. De gebroeders Rouwendaal, samen eigenaar van Vecozuivel, hadden elk 25% van de overige aandelen in handen. A2 Dairy werd echter eind 2017 failliet verklaard.

In Nederland was op het moment van faillissement van SieveCorp geen sprake meer van productie met behulp van genoemde filtratietechnologie. Wel was de onderneming nog actief in een fabriek in het Engelse Shepton Mallet. Als reden voor het faillissement geeft de curator aan dat het op de markt brengen van gefilterde melk langer duurde en meer kosten vergde dan voorzien.

Willem Veldman
Jan Willem Veldman Redacteur


Beheer